1 Октомври, 2024 16:07 3 938 7

Севернокорейски беглец задържан след опит за връщане в родината с откраднат автобус

  • северна корея-
  • беглец

Мъжът се опитал да премине през барикада на мост близо до границата със Северна Корея, пренебрегвайки военни предупреждения.

Севернокорейски беглец задържан след опит за връщане в родината с откраднат автобус - 1
Снимка: БГНЕС

Севернокорейски беглец, живеещ в Южна Корея, беше задържан, след като се блъсна с откраднат автобус в барикада на мост близо до силно милитаризираната граница в явен опит да се върне в Северна Корея, съобщават "Ройтерс" и агенция "Йонхап", цитирано от News.bg.

Инцидентът е станал около 1:30 сутринта местно време на моста Тонгил в Паджу, северозападно от столицата Сеул. Мъжът е пренебрегнал предупрежденията на войниците, охраняващи моста, и се е опитал да премине през него.

Мъжът, на възраст около 30 години, е избягал преди повече от десетилетие от родината си. Той обяснил на полицията, че иска да се върне в Северна Корея, след като не успял да се установи в Южна Корея.

Изключително необичайно е севернокорейци, които са избягали от изолираната си страна, да се опитат да се върнат, въпреки че много от тях изпитват трудности да се адаптират към живота в демократичния и капиталистически Юг.

Към юни около 34 200 севернокорейци са се заселили в Южна Корея, предимно след тежки, понякога животозастрашаващи пътувания, обикновено през Китай, за да избягат от бедността и потисничеството в родината си.

Южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с трансграничните въпроси и предоставя подкрепа за презаселване на бегълци, съобщи през 2022 г., че е потвърдено, че около 30 бегълци са се завърнали в Севера от 2012 г. насам. Според активисти обаче може да има много повече неотчетени случаи.

В началото на 2022 г. беглец на около 30 години направи рядко, рисковано завръщане в Северна Корея през силно укрепената граница, след като не успя да се адаптира към живота в Юга. Случаят разпали дебат за това как такива бегълци се третират в новата им родина.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    15 4 Отговор
    Купил си автобус човека от южнокорейските роби,които не му дават да се прибере в родната си страна.
  • 2 Айде сега

    22 6 Отговор
    Повечето се самоубиват. Братовчедите им южняци ги третират като кучета. Смятайте щом е искал да се върне при Ким "изверга" с какви благородни души е контактувал в чужбината.
  • 3 Трол

    19 8 Отговор
    Скоро всички южнокорейци ще искат г-н Ким да е техен лидер и главнокомандващ.
  • 4 Дааа

    21 10 Отговор
    Никой не бяха от хубавото! Явно в Южна Корея нещата са много зле и нищо чудно, те са окупирани от сащ!☹️
  • 5 Извод

    13 2 Отговор
    Само от диктатура може да се избяга. От демокрация не може.
  • 6 Един

    7 3 Отговор
    Корейците по принцип са гадни характери и не обичат другоземци. Поне съм бил там и са ми ясни. Мразят СК но още повече мразят Япония. Никой не обича навлеци така или иначе.
  • 7 Когато

    6 5 Отговор
    добитък се окаже на свобода, не знае какво да прави. Сам се връща към обора, хомота, пръчката..., надявайки се на морков.
Новини по държави: