Отидете към основна версия

2 303 32

ООН ограничи достъпа на руски журналист след инцидент с Аналена Бербок

  • аналена бербок-
  • русия-
  • журналисти-
  • оон

Репортер от Първи канал на руската държавна телевизия се опитал да пресрещне германския външен министър и поискал с усилие да застане до нея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инцидент на пресконференция с германската външна министърка Аналена Бербок по време на 79-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица доведе до ограничаване на достъпа на руски журналист, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Репортер от Първи канал на руската държавна телевизия се е опитал да пресрещне Бербок на път за среща с германски журналисти. След това той е поискал с усилие да застане до външната министърка на Германия преди тя да започне изказването си.

Но Бербок енергично е помолила той да се присъедини към останалите журналисти, за да може пресконференцията да започне.

Отделът за акредитация на ООН заяви, че действията на руския репортер са нарушили насоките за достъп на медиите, в резултат на което разрешението му е било ограничено. Въпреки това журналистът може да остане да работи в сградата, заяви акредитационният отдел и каза, че не му е отказван достъп.

В отговор постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя подаде жалба до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в която приканва решението на отдела за акредитация да бъде отменено. Той твърди, че репортерът не е обезпокоил Бербок и описва конфронтацията с член на германската делегация като "нападение" срещу руснака.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.

Свързани новини