Отидете към основна версия

2 393 130

ISW: Руската армия продължава с натиска на фронта в Източна Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин

Руското военно командване вероятно е наредило на руските сили да провеждат в сравнително високо темпо механизирани атаки в Украйна, за да постигнат значителен тактически напредък

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското военно командване вероятно е наредило на руските сили да провеждат в сравнително високо темпо механизирани атаки в Украйна, за да постигнат значителен тактически напредък, преди разкаляната почва през есента на 2024 г. да ограничи тяхното маневриране.

Лошите метеорологични условия през есента на 2024 г. и началото на зимата на 2024-2025 г. вероятно ще усложнят и ограничат както механизирания, така и пехотния маньовър, но руските сили може да се стремят да поддържат последователния си настъпателен натиск в Източна Украйна въпреки тези трудности.

Това прогнозира Институтът за изследване на войната (ISW).

Командващият Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM) и върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа (SACEUR) генерал Кристофър Каволи съобщи, че Съединените щати задържат и не предават на Украйна няколко американски оръжейни системи и други военни комуникационни мрежи, които биха могли да подпомогнат военните усилия на Украйна.

На 8 октомври южнокорейският министър на отбраната Ким Йонг-хюн заяви, че ограничен брой севернокорейски военни вероятно действат в близост до окупирания град Донецк.

Съобщава се, че руският нелегален търговец на оръжие и депутат от Уляновска област Виктор Бут е помогнал за сключването на сделка, с която Русия да продаде оръжие на стойност 10 млн. долара на йеменските бунтовници хути през август 2024 г. на фона на зачестилите съобщения за потенциални руски оръжейни трансфери към хутите и задълбочаване на руско-иранското сътрудничество.

На 8 октомври Русия забрани частично криптираната комуникационна платформа Discord, което вероятно ще влоши комуникациите в реално време на някои фронтови руски сили в краткосрочен план.

Руските сили продължават да използват химически оръжия в Украйна в явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), по която Русия е страна.

Наскоро руските сили напреднаха край Кремина, Сиверск, Торецк, Покровск и Роботине.

Говорителят на украинската Харковска група сили Виталий Саранцев заяви на 8 октомври, че руските сили може би са изчерпали наличните си запаси от авиационни бомби за удари с плаващи бомби.

Възможно е руските окупационни войски да са превзели Волчанския завод за агрегати в Харковска област и вероятно да са окупирали Верхнекаменске в Донецка област. Институтът за изследване на войната (ИИВ) информира.

"Наскоро руските сили напреднаха дълбоко във Волчанск на фона на продължаващите настъпателни операции в северната част на Харковска област на 7, 8 и 9 октомври.

Публикуваните на 7 октомври геолокационни кадри, на които се вижда как руски войник издига руското знаме върху сградата на Волчанския завод за инертни материали, показват, че руските войски вероятно са превзели завода", се казва в доклада на анализаторите.

Вражеските войски наскоро напреднаха и край Северск в Донецка област на фона на продължаващите руски офанзиви в района на 7, 8 и 9 октомври.

Геолокационните кадри, публикувани на 7 и 8 октомври, показват, че руските сили наскоро са напреднали източно от Григориевка (североизточно от Северск) и в западната част на Верхнекаменское (източно от Северск).

Според анализаторите на ISW това показва, че руските сили вероятно са превзели Верхнекаменское.

В края на септември стана известно, че бойци на Главното разузнавателно управление са освободили от руските нашественици завод за агрегати във Волчанск. Територията на завода е преминала под контрола на ВСУ, след като са прочистени всички 30 сгради на съоръжението.

Заслужава да се отбележи, че в операцията по освобождаването на завода за инертни материали във Волчанск участва лично началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов.

Виталий Саранцев, представител на Харковската оперативна група, отбеляза, че след прочистването на обекта руснаците са се опитали да унищожат завода за инертни материали във Волчанск. Те са го поразили с огнехвъргачна система и управляеми авиационни бомби.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: