Тема: Украйна

12 Октомври, 2024 13:35 1 465 33

Помощ от приятел! Индия е вторият по големина доставчик на критични технологии за Русия

  • индия-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • нарендра моди

Ролята на Индия в доставката на такива стоки представлява допълнително предизвикателство, тъй като политиците на САЩ и ЕС искат да поддържат партньорства с правителството на премиера Нарендра Моди

Помощ от приятел! Индия е вторият по големина доставчик на критични технологии за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индия се е превърнала във втория по големина доставчик на ограничени критични технологии за Русия. Това са казали американски и европейски служители, предаде Bloomberg, като служителите са наблегнали на усилията за спиране на износа, подхранващ военната машина на президента Владимир Путин.

Индийският износ за Русия на артикули като микрочипове, вериги и машинни инструменти надхвърли 60 милиона долара през април и май, което е с около два пъти повече спрямо предходните месеци на тази година, и скочи до 95 милиона долара през юли. Индия е изпреварена само от Китай.

Още новини от Украйна

Според служителите, коментирали темата, пратеници на ЕС са получавали лаконичен отговор от индийските си колеги, когато е повдиган този въпрос. Министерството на външните работи на Индия отказа коментар.

Данните показват, че почти една пета от технологията, която влиза във военно-промишления комплекс на Русия, е доставена от Индия. Те подчертават и трудностите, пред които са изправени САЩ и ЕС при ограничаването на способността на Русия да воюва с Украйна.

Износът на повечето такива артикули с двойна употреба директно в Русия е забранен, така че страната е започнала да ги купува от трети страни, като понякога това са дъщерни дружества на западни фирми или мрежи от посредници.

Говорител на Държавния департамент каза, че отделът ще изрази на индийските правителствени служители нарастващата загриженост на САЩ по този въпрос.

САЩ и Европейският съюз са съсредоточили по-голямата част от усилията си върху списък с технологии, които се използват в руските оръжия или необходими за създаването им. И докато САЩ и ЕС работят за ограничаване на някои от маршрути за трансбордиране на тези технологии, като Турция и Обединените арабски емирства, се появиха нови такива, които включват Индия, Малайзия и Тайланд.

Ролята на Индия в доставката на такива стоки представлява допълнително предизвикателство, тъй като политиците на САЩ и ЕС искат да поддържат партньорства с правителството на премиера Нарендра Моди, въпреки че той поддържа връзки с Путин. Индия също се очертава като най-големият купувач на руски петрол въпреки усилията на съюзниците да ограничат продажбите. Ключов двигател на промяната са огромните запаси от рупии, които Русия е натрупала от такива продажби на петрол.

Ролята на Индия като пункт за трансбордиране я превърна във фокус на санкционните агенции на Европейския съюз и САЩ през последните месеци. Длъжностни лица от тези нации са посещавали няколко пъти в опит да накарат властите да предприемат мерки срещу пратките, а няколко индийски фирми са подложени на западни санкции.

През юли заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо написа писмо до висши служители от Конфедерацията на индийската индустрия, в което предупреди за рисковете от санкции, пред които са изправени индийските компании и банки, които правят бизнес с руската военна индустриална база.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ами

    27 5 Отговор
    изяжте се от яд бе,а на нас само технологични хатртиени центове ни дават нашите приятели и тука едни медии квичът като ра
    споретини преди избори
  • 3 Хи хи хи . Голям майтап !

    34 6 Отговор
    Запада приритва във предсмъртен колапс .....нали са приятели на надрусаняка който ги фалира нацяло !!!!!!!!
  • 4 Дам

    36 4 Отговор
    Санкциите работят.. Само където Русия, Индия и Китай си обменят електроника и горива, а запада не участва в търговията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дон Вито

    32 4 Отговор
    Света продължава да се развива въпреки опита на едни розови понита да си играят на господари.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕЙЙЙ ВЕРНО ЛИ

    21 4 Отговор
    ИНДИЙЦИТЕ ИМ ДАВАТ ПЕРАЛНИ С ЧИПОВЕ , А РУСНАЦИТЕ ОТ ТЯХ ПРАВЯТ РАКЕТИ.....НАЛИ ......НЮЗЗЗЗ БГ........?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 С Опит

    23 4 Отговор
    Говорил съм с много индийци в чужбина. Страшно не обичат британците, но не си падат и по китайците. Затова пък много харесват руснаците
  • 13 Умен по цялата глава

    8 25 Отговор
    Нито е Помощ,нито от Приятел...А като знаят,че търгуват с осъден Престъпник,стават Съучастници в престъпленията му ?!!

    Коментиран от #25

  • 14 хфф

    17 7 Отговор
    Докога светът ще търпи тези краварите да налагат санкции на който не им е удобен. Крайно време е да се надигнат и да не се съобразяват със сащ. Американците са паразита на тази планета . Те са една консуматорска нация.

    Коментиран от #17

  • 15 Фори

    7 12 Отговор
    Добре че са китайците ,индийците и северо корейците ,да измъкнат великата Русия от калта!
  • 16 Всички независими държави

    17 7 Отговор
    са приятели на Русия. Васалите и робите на САЩ - НЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Свободният свят е сам срещу тиранията

    7 17 Отговор
    Пълен мит е, че Европа воюва срещу пРосия, която е сама. Московските гадняри се захранват с шахеди от Иран, снаряди и ракети от севернокорейските камунези, с друга техника от Китай, с чипове и други технологии от Турция, Грузия, Казахстан, Индия и кои ли не други мръсници. Отдавна московските отрепки щяха да са хвърлили пешкира, ако не беше цялата описана свол.лоч, алчна и безкрупулна, за жалост ...

    Коментиран от #21

  • 19 Нарендра Моди

    4 3 Отговор
    неотлъчно се съветва със Садгуру- йоги, мистик и визионер основател на фондация ИША. Най-големите ашрами на ИША йога са в Индия, САЩ и Германия. Извод -хората не трябва да се делят изкуствено с цел омраза. Културните и географски разделения са само с административна цел. Човека е човек навсякъде.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Прогледнал

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Свободният свят е сам срещу тиранията":

    А ти какво? - искаш демонкратичната общност с НАТО оглаве необезпокоявано да мачкат Русия? Днес истински свободният свят силно се оповава и подкрепя Русия, която е единствената надежда в борбата с атлантическия глобалистичен колониализъм. Така че добави към своя списък по-голямата част от Латинска Америка и Африка също
  • 22 Павел пенев

    16 2 Отговор
    Индия, Русия и Китай са членове на БРИКС и западните заплахи от санкции важат само за американскике гарги.
  • 23 Р.К.И.

    3 7 Отговор
    Съществуват сериозни подозрения, че талибаните са създадени от ПРУ (Пакистанско разузнавателно управление). Делхи да внимава какви ги върши, защото не се знае какъв терор може да застигне Индия.
  • 24 Аз съм веган

    5 8 Отговор
    Трябва да си много изпаднал за да взимаш технологии от индия

    Коментиран от #26

  • 25 А дали падна Угледар, не разбрах

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Умен по цялата глава":

    или руснаците пак лъжат?Като за Бахмут, Авдеевка, Соледар, Ню-йорк, Украинск Новогродовка, Мариупол, които въобще не са паднали, защото всички читатели на Факти бг знаем, че за 14 години руснаците не могат да превземат и две села.Или пък просто е нямал никакво стратегическо значение и украинците са изтеглили на предварително подготвени по-изгодно позиции?А ако са имали предварително подготвени по-изгодно позиции, защо две години хвърляха там на унищожение най-добрите си бригади?

    Коментиран от #27

  • 26 По-изпаднал козяшки укротрол

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Аз съм веган":

    от теб няма във Факти.бг 🤣
  • 27 Р.К.И.

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "А дали падна Угледар, не разбрах":

    Ами точно така е! Две села не могат да вземат. Какви са тези цитадели непристъпни които изреждаш? Фактът е че на 30-я месец от агресията, руските молодци са на 30 км от границата. Ами, те украинците в Курск на повече навлязоха. Вместо да се срамувате от руската некадърност, вие с някакъв Въглендар и селцата около него се гордеете!
  • 28 СПРАВКА

    0 0 Отговор
    ТОЧНО ОБРАТНОТО Е.!!! ИНДИЯ СИ СПРЯ ПРОГРАМАТА НА "Bramos" ЗА ХИПЕРЗВУК,ПОРАДИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ И ОТКАЗ НА РУСИЯ ОТ ПРОЕКТА В ТАЗИ НАСОКА.( ДОСАДА ОТ ПРИПЯВАЩИ ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕНИ САЙТОВЕ.)
  • 29 Вова Путиняк

    3 3 Отговор
    Индийците, китайците и иранците ме подхвърлят по между си като порно актриса.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хм Хм

    3 1 Отговор
    Това е много яко и говори за интелектуалната мощ на Русия.
    Все едно у нас да дойде един славянин от Столипиново да ми качи Уиндоуса.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Жълтопаветен канибал

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Вова Путиняк":

    Това ли правят с вас пaчaвpитe в посолствоТО?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания