Отидете към основна версия

3 352 251

Еманюел Тод: НАТО ще се разпадне, ако Украйна загуби войната

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • еманюел тод

Книгата предизвика поредица от критики срещу френския антрополог, обвиняван от десетилетие в пропутински позиции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО ще се "разпадне", ако Украйна загуби войната си срещу Русия, казва френският историк и интелектуалец Еманюел Тод. В интервю за италианския вестник Corriere di Bologna тази седмица по повод излизането на италианския превод на книгата му "Поражението за Запада" Тод заяви, че ако Русия бъде победена в Украйна, европейското подчинение на американците ще продължи един век, но ако подкрепяните от САЩ украински усилия се провалят, "НАТО ще се разпадне и Европа ще остане свободна. Книгата предизвика поредица от критики срещу френския антрополог, обвиняван от десетилетие в пропутински позиции.

CORRIERE DI BOLOGNA: Професор Тод, във Франция пишат, че искате да "сбъднете мечтите си за реалността" и че това, което казвате, няма научна основа. Как отговаряте на това?

ЕМАНЮЕЛ ТОД: Въпросът не е да знам какво пише френската преса за мен, а да знам фактите, които настоящата история разкрива. Факт е, че Съединените щати не успяха да произведат военната техника, от която се нуждаят украинците, тъй като мощта на тяхната индустрия е изчерпана от финансиализацията. Факт е, че украинската армия отстъпва и изпитва трудности с набирането на войници. Факт е, че западните икономически санкции нанесоха повече щети на европейската икономика, отколкото на руската икономика. И също така е факт, че политическата стабилност на Франция днес е по-застрашена от тази на Русия. Преструктурирането на руската икономика стана възможно благодарение на факта, че тази страна произвежда повече инженери от Съединените щати и на факта, че страни, които не бяха нито съюзници, нито поданици на Съединените щати, продължиха да търгуват с Русия. Коментарите на голяма част от френската преса за моите мечти - "Le Monde", "Libération", "L"Express" и т.н. - подсказват, че тя живее в сън. Успехът на моята книга във Франция също подсказва, че тази преса не винаги се приема на сериозно от французите.

CB: Книгата обаче се основава на Вашите теории за нихилизма и религиозния упадък в Европа. Можете ли да ни кажете какво точно означават те?

Е. ТОД: Последните следи от социалната и морална система с религиозен произход са изчезнали. Достигнато е нулевото състояние на религията. Отсъствието на вярвания, норми и характерови или религиозни навици обаче оставя усещането, че си смъртен човек, който не знае какво прави на земята. Най-баналната реакция на тази празнота е обожествяването на празнотата: нихилизъм, който води до импулса за унищожаване на нещата, хората и реалността. За мен централен симптом за това е трансджендър идеологията, която кара горната ни средна класа да иска да вярва, че мъжът може да стане жена, а жената мъж. Това е невярно твърдение. Биологията на генетичния код ни казва, че това е невъзможно. Тук говоря като антрополог, като учен, а не като моралист. Трябва да защитим хората, които смятат, че са от различен пол от биологичния си. Що се отнася до ЛГБ частта от ЛГБТ идеологията (лесбийство, мъжка хомосексуалност и бисексуалност), аз благославям сексуалните предпочитания. Също така е изненадващо, но важно, че признавайки твърдостта на генетичния код днес науката и Църквата са на една и съща страна - срещу нихилистичното утвърждаване на лъжата.

CB: Вие твърдите, че Европа е делегирала представителството на Запада на Съединените щати и че сега плаща последствията. Как мислите, че може да се промени тази тенденция?

Е. ТОД: В момента не можем да направим нищо друго. Войната вече е започнала. Резултатът от тази война ще реши съдбата на Европа. Ако Русия бъде победена в Украйна, европейското подчинение на американците ще продължи цял век. Ако, както вярвам, Съединените щати бъдат победени, НАТО ще се разпадне и Европа ще остане свободна. Дори по-важно от руската победа ще бъде спирането на руската армия на Днепър и нежеланието на режима на Путин да атакува военно Западна Европа. Със 144 милиона жители, намаляващо население и 17 милиона квадратни километра, руската държава вече се бори да завземе територията си. Русия няма да има нито средствата, нито волята да се разширява, след като границите на предкомунистическа Русия бъдат възстановени. Западната русофобска истерия, фантазираща за желанието за руска експанзия в Европа, е просто смешна за сериозен историк. Психологическият шок, който очаква европейците, ще бъде да разберат, че НАТО не съществува, за да ни защитава, а за да ни контролира.

CB: Смятате ли, че Европа направи последната крачка към това подчинение по време на конфликтите на Балканите и в частност по въпроса за Косово?

Е. ТОД: Не, всичко започна в Украйна. По време на войната в Ирак, след Косово, Путин, Шрьодер и Ширак дадоха съвместни пресконференции. Това ужаси Вашингтон. Изглеждаше, че Америка е на път да бъде изгонена от европейския континент. Затова отделянето на Русия от Германия се превърна в приоритет за американските стратези. Влошаващата се ситуация в Украйна послужи за тази цел. Принуждаването на руснаците да започнат война, за да предотвратят фактическата интеграция на Украйна в НАТО, първоначално беше голям дипломатически успех за Вашингтон. Шокът от войната парализира Германия и позволи на американците, в общо объркване, да взривят газопровода Nordstream, символ на икономическото споразумение между Германия и Русия. Очевидно във втората фаза, тази на американското поражение, американският контрол над Европа ще бъде унищожен. Германия и Русия ще се срещнат отново. Този конфликт е в известен смисъл изкуствен. Това, което е естествено в Европа с ниска раждаемост и застаряващо население, е взаимното допълване между германската индустрия и руските енергийни и минерални ресурси.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 112 гласа.

Свързани новини