Отидете към основна версия

1 777 37

Помощ от приятел! Индия е вторият по големина доставчик на критични технологии за Русия

  • индия-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • нарендра моди

Ролята на Индия в доставката на такива стоки представлява допълнително предизвикателство, тъй като политиците на САЩ и ЕС искат да поддържат партньорства с правителството на премиера Нарендра Моди

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индия се е превърнала във втория по големина доставчик на ограничени критични технологии за Русия. Това са казали американски и европейски служители, предаде Bloomberg, като служителите са наблегнали на усилията за спиране на износа, подхранващ военната машина на президента Владимир Путин.

Индийският износ за Русия на артикули като микрочипове, вериги и машинни инструменти надхвърли 60 милиона долара през април и май, което е с около два пъти повече спрямо предходните месеци на тази година, и скочи до 95 милиона долара през юли. Индия е изпреварена само от Китай.

Според служителите, коментирали темата, пратеници на ЕС са получавали лаконичен отговор от индийските си колеги, когато е повдиган този въпрос. Министерството на външните работи на Индия отказа коментар.

Данните показват, че почти една пета от технологията, която влиза във военно-промишления комплекс на Русия, е доставена от Индия. Те подчертават и трудностите, пред които са изправени САЩ и ЕС при ограничаването на способността на Русия да воюва с Украйна.

Износът на повечето такива артикули с двойна употреба директно в Русия е забранен, така че страната е започнала да ги купува от трети страни, като понякога това са дъщерни дружества на западни фирми или мрежи от посредници.

Говорител на Държавния департамент каза, че отделът ще изрази на индийските правителствени служители нарастващата загриженост на САЩ по този въпрос.

САЩ и Европейският съюз са съсредоточили по-голямата част от усилията си върху списък с технологии, които се използват в руските оръжия или необходими за създаването им. И докато САЩ и ЕС работят за ограничаване на някои от маршрути за трансбордиране на тези технологии, като Турция и Обединените арабски емирства, се появиха нови такива, които включват Индия, Малайзия и Тайланд.

Ролята на Индия в доставката на такива стоки представлява допълнително предизвикателство, тъй като политиците на САЩ и ЕС искат да поддържат партньорства с правителството на премиера Нарендра Моди, въпреки че той поддържа връзки с Путин. Индия също се очертава като най-големият купувач на руски петрол въпреки усилията на съюзниците да ограничат продажбите. Ключов двигател на промяната са огромните запаси от рупии, които Русия е натрупала от такива продажби на петрол.

Ролята на Индия като пункт за трансбордиране я превърна във фокус на санкционните агенции на Европейския съюз и САЩ през последните месеци. Длъжностни лица от тези нации са посещавали няколко пъти в опит да накарат властите да предприемат мерки срещу пратките, а няколко индийски фирми са подложени на западни санкции.

През юли заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо написа писмо до висши служители от Конфедерацията на индийската индустрия, в което предупреди за рисковете от санкции, пред които са изправени индийските компании и банки, които правят бизнес с руската военна индустриална база.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания