Отидете към основна версия

902 31

Защо в Германия има недостиг на лекарства

  • лекарства-
  • недостиг-
  • германия-
  • здравеопазване-
  • ес-
  • антибиотици-
  • лечение

Антибиотици, сироп за температура, физиологични разтвори: от години в Германия и ЕС има затруднения при доставките на някои лекарства

Снимка: Shutterstock

Те струват центове и въпреки това в момента се намират трудно: напоследък физиологичните разтвори се превърнаха в дефицитна стока в германските болници и аптеки, макар да са необходими за операции, промивки, вливания. Според Томас Прайс, ръководител на Съюза на фармацевтите от Северен Рейн-Вестфалия, през последните месеци ситуацията се е влошила драстично. "Това, което от месеци е основен проблем в болниците, вече се отразява и на амбулаторните пациенти", казва той пред вестник "Райнише пост".

Министерството на здравеопазването на Северен Рейн-Вестфалия потвърждава, че съществува такъв проблем. "Клиниките в Северен Рейн-Вестфалия и Германия от няколко месеца насам получават 80% от необходимите им медикаменти, а напоследък - само около 50%", се казва в негово съобщение. А според Федералния институт за лекарствата и медицинските изделия тази ситуация ще продължи още месеци наред.

Добре известен проблем

През последните години Германия многократно е изпитвала недостиг на лекарства като антибиотици и медикаменти за деца. Със сериозни последици от това: според проучване от тази пролет, проведено сред членовете на Професионалната асоциация на педиатрите и лекарите за юноши, около една трета от тях са убедени, че това застрашава качеството на лечението.

Освен това лечението отнема все повече време, тъй като лекарите трябва предварително да проверяват кои лекарства са налични, показва още проучването. В Германския съюз на фармацевтите са на мнение, че има проблеми с около 500 лекарства, отпускани с рецепта. Подобен проблем съществува и в други държави от ЕС, например Швеция, Португалия и Испания, показва проучване на проведено от PGEU (Фармацевтичната група на Европейския съюз) през 2023 година.

Евтини активни съставки от Китай и Индия - но на каква цена?

Причините за недостига са комплексни, точно както и производството на лекарства днес. Докато някога Германия, със своите големи фармацевтични компании като Bayer, BASF, Boehringer Ingelheim и BioNTech, се е считала за "аптеката на света", сега производството е разделено и разпръснато по целия свят, което прави веригите за доставка дълги и несигурни.

По-голямата част от активните съставки сега се произвеждат в Китай и Индия. Там не само заплатите са по-ниски, но и екологичните разпоредби не играят същата роля, както в Европа. За да могат веществата да се предлагат още по-евтино, се прибягва до масово производство и монополизация. Това означава, че все по-малък брой доставчици произвеждат все по-големи количества. "Например, докато преди имахме десет доставчици на сироп парацетамол за температура, днес е останал само един основен доставчик", обяснява пред ДВ професор Давид Франкас, експерт по веригите за доставки от Университета за приложни науки във Вормс.

"Зависими сме само от няколко производители. И ако един от тях закъса, цялата верига за доставки закъсва", обяснява проблема и професор Улрике Холцграбе, експертка по фармацевтична и медицинска химия от в Университета във Вюрцбург. "Ако по пътя на доставките има малки бедствия, като например затвореното пристанище в Шанхай по време на пандемията от коронавирус или спреният от заседнал кораб трафик през Суецкия канал, тогава стоките не стигат до нас."

Защо е трудно намирането на решения

Проблемът обаче може да се задълбочи не само заради разделянето на производството, но и заради ниските нива на складовите наличности. Краткосрочните недостатъци в производствената верига не могат просто да бъдат компенсирани.

Според експертите увеличаването на запасите излиза скъпо. Съоръженията за съхранение струват пари, а и не е сигурно дали складираните лекарства ще бъдат продадени. Колебанията в търсенето са огромни: например по време на пандемията от коронавирус търсенето в Infectopharm се срина, тъй като широкото носене на маски доведе до рязък спад и на няколко други инфекциозни заболявания. Компанията трябваше да унищожи скъпи антибиотични сиропи за деца, защото не успя да ги продаде. Две години по-късно търсенето отново се покачва.

Има и друго: при генеричните лекарства, т.е. имитиращите продукти, които представляват около 70-80% от основното предлагане, печалбата е изключително ниска. Договорите за отстъпки и други споразумения, които бяха въведени в германската здравна система преди години, принуждават производителите да произвеждат възможно най-евтино.

Това не е единствената причина, поради която вероятно ще бъде трудно да се премести производството обратно в ЕС - за което мнозина призовават. Производството на фини химикали за активните съставки също ще бъде затруднено. "Създадохме такова екологично законодателство, което прави това почти невъзможно", казва Холцграбе. Във всеки случай това не би било решение за предстоящата зима. "За да се възстановят производствени мощности в този бранш са необходими поне пет години", казва експертът по веригите за доставки проф. Франкас.

Автор: Щефани Хьопнер

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: