Отидете към основна версия

1 503 53

50 години по-късно: Осъдиха бивш офицер на Щази за убийство, извършено на Берлинската стена

  • германия-
  • осъден-
  • щази-
  • берлинска стена-
  • убийство

Офицерът е осъден за убийството на поляк, опитал се да избяга в Западна Германия през Берлинската стена през 1974 година.

Снимка: Shutterstock

Бивш офицер от Министерството на държавната сигурност (Щази) на бившата Германска демократична република (ГДР) беше осъден на 10 години затвор за убийството на поляк, опитал се да избяга в Западна Германия през Берлинската стена преди 50 години, съобщава Ройтерс, цитирано от Фокус.

През март 1974 година, тогава 30-годишният Мартин Манфред Н. прострелял в гръб 38-годишния полски гражданин Чеслав Кукучка. Кукучка се опитал да принуди служители на полското посолство в Източен Берлин да го пуснат на Запад, като ги заплашил с фалшиво взривно устройство.

Полският гражданин бил допуснат до Берлинската стена и вече преминавал през граничния пункт между Източен и Западен Берлин, когато бил прострелян в гръб от близко разстояние посред бял ден. Вместо да бъде откаран в най-близката болница, той бил транспортиран до затворническата болница на Щази, където бил оставен да умре от кръвозагуба.

В понеделник германски съд постанови, че обвиняемият е действал по заповед на своите началници, но действията му не могат да бъдат оправдани нито според западногерманското, нито според източногерманското законодателство.

Според съда, Мартин Манфред Н. е бил награден с медал за "неутрализиране" на Кукучка няколко седмици след убийството.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: