Отидете към основна версия

843 38

Двудневна конференция в Лозана, посветена на противоминната дейност в Украйна

  • украйна-
  • лозана-
  • конференция-
  • швейцария-
  • размирането

Представители на над 60 държави обсъждат възстановяването и финансирането на разминирането

Снимка: БГНЕС

На 17-18 октомври 2024 г. в швейцарския град Лозана ще се проведе годишната Конференция за противоминни действия в Украйна 2024 (UMAC-2024), организирана съвместно от Швейцария и Украйна. Представители на над 60 държави, международни и неправителствени организации ще се съберат, за да обсъдят въпросите, свързани с разминирането в Украйна.

Участниците във форума ще коментират възможностите за обединяване на процесите на разминиране със социалното и икономическото възстановяване на страната. Освен това те ще обсъдят методи за по-бързи проверки на потенциално минирани зони, както и нови модели на финансиране.

Конференцията ще бъде открита от председателя на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и е продължение на миналогодишната Международна донорска конференция за хуманитарни противоминни действия в Украйна, проведена в Хърватия, на която присъстваха представители от 43 държави.

Програмата за развитие на ООН (UNDP) предлага на украинското правителство да емитира облигации, които да обвързват разминирането с въвеждането на устойчиви селскостопански практики. Освен това лихвите от тези облигации могат да бъдат реинвестирани в разминиране и други дейности.

В Украйна има обширни територии, осеяни с хиляди мини, касетъчни боеприпаси и неизбухнали снаряди. По изчисления на Киев пълното разминиране на страната би струвало 34 млрд. евро.

„През изминалата година Украйна свърши много работа в областта на противоминната дейност. Приехме Националната стратегия за противоминна дейност до 2033 г. и Оперативния план.

Тестваме иновативни технологии за разминиране с малки екипи от местни разработчици и с участието на технологични гиганти. Украйна е увеличила капацитета си за противоминна дейност с подкрепата и експертния опит на партньорите.

В замяна предлагаме решения, които могат да променят глобалните подходи към противоминната дейност. Конференцията в Лозана, подкрепена от повече от 60 държави и международни организации, е важна стъпка в координирането на усилията за разминиране на Украйна.

Очакваме от Лозана да донесем както финансова подкрепа, така и ново оборудване за разминиране“, заяви Юлия Свириденко, първи заместник министър-председател на Украйна и министър на икономиката.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: