Тема: Украйна

17 Октомври, 2024 12:53 741 38

Двудневна конференция в Лозана, посветена на противоминната дейност в Украйна

  • украйна-
  • лозана-
  • конференция-
  • швейцария-
  • размирането

Представители на над 60 държави обсъждат възстановяването и финансирането на разминирането

Двудневна конференция в Лозана, посветена на противоминната дейност в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

На 17-18 октомври 2024 г. в швейцарския град Лозана ще се проведе годишната Конференция за противоминни действия в Украйна 2024 (UMAC-2024), организирана съвместно от Швейцария и Украйна. Представители на над 60 държави, международни и неправителствени организации ще се съберат, за да обсъдят въпросите, свързани с разминирането в Украйна.

Участниците във форума ще коментират възможностите за обединяване на процесите на разминиране със социалното и икономическото възстановяване на страната. Освен това те ще обсъдят методи за по-бързи проверки на потенциално минирани зони, както и нови модели на финансиране.

Конференцията ще бъде открита от председателя на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и е продължение на миналогодишната Международна донорска конференция за хуманитарни противоминни действия в Украйна, проведена в Хърватия, на която присъстваха представители от 43 държави.

Програмата за развитие на ООН (UNDP) предлага на украинското правителство да емитира облигации, които да обвързват разминирането с въвеждането на устойчиви селскостопански практики. Освен това лихвите от тези облигации могат да бъдат реинвестирани в разминиране и други дейности.

В Украйна има обширни територии, осеяни с хиляди мини, касетъчни боеприпаси и неизбухнали снаряди. По изчисления на Киев пълното разминиране на страната би струвало 34 млрд. евро.

„През изминалата година Украйна свърши много работа в областта на противоминната дейност. Приехме Националната стратегия за противоминна дейност до 2033 г. и Оперативния план.

Тестваме иновативни технологии за разминиране с малки екипи от местни разработчици и с участието на технологични гиганти. Украйна е увеличила капацитета си за противоминна дейност с подкрепата и експертния опит на партньорите.

В замяна предлагаме решения, които могат да променят глобалните подходи към противоминната дейност. Конференцията в Лозана, подкрепена от повече от 60 държави и международни организации, е важна стъпка в координирането на усилията за разминиране на Украйна.

Очакваме от Лозана да донесем както финансова подкрепа, така и ново оборудване за разминиране“, заяви Юлия Свириденко, първи заместник министър-председател на Украйна и министър на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #СВО

    16 3 Отговор
    Извънредно!

    Когато е възможно в Харковска област ще се проведе референдум за присъединяване към РФ.
  • 2 смотань бандерець..

    17 3 Отговор
    Докато свърши конференцията..торецкое утече на бегом при вова,он зеления сякаш не знаее че като иде на турне-все губи нещо от плано за победа..отиде у краварско..а вугледаре пристана на масква..
  • 3 СТАМАТ ПРОКОПИ КАТЪРА БОРУНА ЛОМ

    4 11 Отговор
    Аз съм нощен пазач на смяна всяка нощ. Така ми преминава нещастния живот като пясък през пръсти. Без радост ,забавления ,без жени,без заведения. Всяка нощ на каторга,спя до следобед и после се приготвям пак да бъда юркан до сутринта. Завиждам много и на козлодуеца че разполага изцяло с времето си,че е осигурен от държавата с всичко необходимо. А аз с хомота и чатала на врата. Мечтая и сънувам някога Владимир Путин да окупира България ,всички да станат нещастни и зле като мен и да си замина от този жесток свят спокоен че не само аз напразно се пръкнах и живях един празен и безполезен живот. Слава Путин - Слава Русия
  • 4 Град Козлодуй

    6 12 Отговор
    При Борисов вземах 270 Пенцийка а Сега 630
    Сега ми носят Храна и от Социалния Патронаж без Събота и Неделя а от Червения Кръст и Събота и Неделя
    За Храна не Давам Нищо
    Всеки Октомври ми Отпускат Енергийни Помощи за Зимата от 796 Лева
    Отделно на Всеки 3 Месеца от Европейската Хуманитарна Помощ Получавам Олио Захар Ориз Макарони Шоколадови Изделия
    А Работещ Трябва да ги Купи и Плати и му Отива Заплатката
    А аз си Почивам в Къщи и Всичко ми Осигурено
    Живи и Здрави да Сте 👌🖐

    Коментиран от #5, #19

  • 5 ТаумвЗе

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Господин колега Козлодуй. Вие сте по добре и от мен,не само от клетника нощен пазач. Ето аз вземам 2 хил.лв.От тях давам за ток,вода,интернет телевизия 300 лв. За храна ми е по около 20 лв.на ден и то скромно. Транспорт отиване и връщане до работното място с колата ми е 100 лв.месечно. Обяд през обедната ми почивка е 10 лв. Стават 800 лв. Някоя дреха, излизане 1 път седмично с приятели на ресторант са още 300 лв.на месец. Някой ремонт в къщи и не ми остават 600 лв.както при теб и то без да работиш. Храна ти осигурена отопление ,стоиш си в къщи. По си добре от нас работещите. А какво правиш с тези 630 лв. след като всичко ти осигурено?

    Коментиран от #6

  • 6 Град Козлодуй

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "ТаумвЗе":

    Приятел Колега от Тях си плащам 49 лева Нет и Цифрова и 14 Домашен телефон с Дисплей Един път Седмично си Поръчвам голяма Пица с Доставка до Домовете и Един Път Спагети Също Така с Останалите 400 лева Каня Една Мацка от Враца два Пъти в Месеца 20 лева за път до Козлодуй и 80 за Нея Запознахме се в Едни Сайтове Адам и Ева и Ало а останалите 200 Спестявам ако Някога потрябват Знаеш Бели Пари за Черни Дни👍🤘

    Коментиран от #13

  • 7 Поредната атлантическа пръдня

    13 2 Отговор
    И къде другаде ако не в Лозана
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 финансирането на "разминирането" бла-бл

    22 3 Отговор
    Кое ще разминирате бре като Русия напредва а минират винаги отстъпващите които в случая са украинците. Или този форум в Лозана няма да е за разминаване а за миниране. Аман от атлантически малоумници ей
  • 10 Из питер

    3 21 Отговор
    Руски диверсанти изгориха жив Българина инженер Иван Милев в Одеса ,няма да забравим ,няма да простим на руските престъпници

    Коментиран от #12, #25

  • 11 българите

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "чекисть..":

    мислим като теб братушка. Поздрави и успех
  • 12 Азовците бяха

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Из питер":

    Не ми се прави на интересен пумпал!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кофти мутация

    5 5 Отговор
    Ей поканете и Путио че той само черни физиономии вижда напоследък пък си мисли че е бял ариец
  • 15 Няма по просто и продажно същество обаче

    16 0 Отговор
    От български атлантик. Абсолютно доказан факт
  • 16 Монката

    2 0 Отговор
    Да оставят руснаците да си ги разминират. Защо да им се помага.
  • 17 Факт

    13 1 Отговор
    Екскурзия, платена от данъкоплатците, там отиват политици,дето не разбират от мини,и що в швейцария, една стая на ден 300 евро,фишкнушперли,прясно телешко,
  • 18 Факт

    14 0 Отговор
    Конференциите могат да се правят и онлайн защо се разхищават средства за да се ходи там.
    Всеки политически пост е обърнат на балкантурист
  • 19 Откачалка

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    А деца имаш ли? Тоя месец колко кредит им овеси на врата с горе упоменатите благинки? Аман от егоисти.

    Коментиран от #22

  • 20 Ураааааа, Двудневна конференция

    15 0 Отговор
    Пак ще има кибапчитъ, хайвер и командировъчни и ще се наспя
  • 21 Укр@инската посланичка

    16 0 Отговор
    Какво ще разминирате бе??? Това е руска територия. Аман от ,,помощници,, и ,,партньори,,
  • 22 Град Козлодуй

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Откачалка":

    Господине Какви Кредити не Прочетохте ли че Всичко ми е Осигурено от Държавата дори и Спестявам и си Поръчвам 2 Пъти Месечно Мацки Вие Ако изнемогвате и Имате Кредити си е за Вас Всеки Гледа Себе си и защо да съм Егоист Защото ми е Осигурен Прекрасен Стандарт а вие Страдате ли
  • 23 935 милиона евро за разминиране пичове

    10 0 Отговор
    За мини които ги няма. 1% от тези 935 милиона евро пак ние ги плащаме ! Предният епизод на този филм беше преди 10 месеца и нещо тогава транша за перо разминиране беше 320 милиона евро. Никаква дейност не е извършена реално а и няма как да се случи на практика. От Тайван пратиха на Украйна 5 машини за разминиране, после същите тези се оказаха продадени на Мароко за работа в Западна Сахара ......
  • 24 Урааааа, Двудневна конференция

    9 0 Отговор
    Кюфтета, хайвер командировъчни и ще се наспя
  • 25 Точно така

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Из питер":

    "РУСКИ ДИВЕРСАНТИ" т.е. - "АЗОВ" И "ДЕСЕН СЕКТОР".
    Колко правилно си го схванал!
  • 26 Ураааааа, Двудневна конференция

    10 0 Отговор
    1% от тези 935 милиона евро пак ние ги плащаме !
  • 27 Азовски военни

    7 1 Отговор
    ограбили църковен храм в киев, задигнали 60 000 долара, одеялата на свещениците, откраднали телефоните на миряните, какво е това?
  • 28 Сапьор от Казанлък

    8 0 Отговор
    Няма мини в Украйна, Бяхме 14 дена на рехабилитация в Полша. Едно село до гр.Познан, дето база има . 145 евро на ден. Гледаш фими по цял ден и цъкаш в нета. 2 часа търпиш глупости да ти говорят разни хора дето и идея нямат за какво говорят и това е
  • 29 Просо невероятна гнус е цялата тази

    9 0 Отговор
    Атлантическа наглост
  • 30 Олга

    7 0 Отговор
    Поредната сред други карикатурна спасителна конференция "Рога и копита” на недодържава Украина.
  • 31 Лозана е добър курортен

    5 0 Отговор
    град. Добре ще си поминат "загрижените" укрозащитници.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Само Жан Виденов е бил такъв

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Димитър Главчев днес, и той завалията":

    Само той не краде и отказа да е подлога. За друг не се сещам
  • 34 Димитър Главчев днес, и той завалията

    2 0 Отговор
    Евро кифтетатъ да не изпусне, развя гащи някъде по малоумни форуми. Не е истина просто що за малоумие е всичко. Кога се чудя най накрая достоен честен и принципен човек ще оглави България ....................?
  • 35 Кой точно закон български

    3 0 Отговор
    Задължава Главчев да ходи задължително някъде и да легитимира всички възможни украински тъпотии да ви питам?
  • 36 Големи боклуци 35 години ни

    3 0 Отговор
    Управляват и да знаете хора, няма на добре да свърши тази атлантическа авантюра. И тези които с престъпният атлантизъм забогатяха даже , на края и те нищо няма да имат а и може и деца живи да нямат
  • 37 Сапьор от Казанлък

    4 0 Отговор
    Преди 4 седмици се пенсионирах. Сега обмислям книга да напиша и атлантическият кретенизъм в НАТО да опиша от първо лице
  • 38 ФАКТИ

    1 0 Отговор
    УКРА Е НАЗНАЧЕНА ЗА ЕВРОГРОБАРА НИ.
Новини по държави: