Отидете към основна версия

2 918 130

11 000 севернокорейски войници може да влязат във войната срещу Украйна след две седмици

  • руски терористи-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • северна корея-
  • кирило буданов-
  • буданов-
  • ким чен ун-
  • владимир путин-
  • войници

До момента режимът в Пхенян подкрепяше руския агресор с балистични ракети и артилерийски боеприпаси. Според украинското разузнаване скоро и армията ще влезе във войната.

Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента близо 11 000 войници на Северна Корея биват обучавани в източната част на Русия за война срещу Украйна, заяви ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов пред The War Zone.

„Те ще бъдат готови [да се бият в Украйна] на 1 ноември“, каза Буданов. Севернокорейските войски ще използват руска техника и боеприпаси, смята украинското разузнаване.

Първата група севернокорейски войници ще бъде изпратена в Курск, където украинската армия извърши инвазия по-рано тази година. Не е ясно къде ще се сражават останалите войници на Ким Чен Ун. „В момента нямаме пълната картина“, добави Буданов.

Коментарът на Буданов беше направен часове, след като украинският президент Володимир Зеленски заяви в Брюксел, че „Киев има данни, че 10 хиляди севернокорейски войници се подготвят за украинския фронт“. „Имаме собствени разузнавателни данни, че войници от Северна Корея участват в окупацията на украинската територия от името на руския враг, присъединили са се към руската армия“, посочи Зеленски, според когото „това е първа стъпка към световна война“.

Вече се появи и информация, че севернокорейски войници са били убити на фронта в Украйна. Севернокорейски войници вероятно се сражават в Украйна заедно с руски войски, като се смята, че някои от тях вече са убити, а други се очаква да бъдат изпратени, заяви предни дни началникът на отбраната на Южна Корея. Министърът на отбраната Ким Йонг-хюн заяви: „Преценяваме, че е много вероятно да има жертви сред севернокорейските офицери и войници в Украйна, като се вземат предвид различните обстоятелства“. Очаква се Северна Корея да изпрати повече редовни войници в подкрепа на военните усилия на Русия, добави той.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Вашингтон и съюзниците му са разтревожени от военната подкрепа на Северна Корея за войната на Русия в Украйна.

До момента режимът в Пхенян подкрепяше руския агресор с балистични ракети и артилерийски боеприпаси, но вече има индикации, че това се случва и с жива сила. За първи път от началото на непредизвиканата пълномащабна война, която Русия започна през 2022 година, въоръжените сили на трета държава ще се включат във войната.

Една от причините е, че Русия изпитва недостиг на военна сила. По данни на Киев от началото на войната 675 000 руски войници са били елиминирани на фронта в Украйна. Влизането на Северна Корея във войната ще представлява огромна ескалация. Киев призовава западните страни да увеличат военната си подкрепа, за да не позволят на тираничния режим на Путин да спечели войната.

Зеленски заяви, че страната му ще продължи да се сражава срещу руските нашественици, дори ако западните съюзници на Киев не се съгласят да подкрепят неговия план за победа. Зеленски, който бе на посещение в Брюксел, за да представи плана си пред лидерите на ЕС, каза още, че Киев ще продължи с подготовката си за втора среща на върха за мир. По думите му украинското разузнаване има информация, че севернокорейски офицери вече са били разположени в украинските територии, окупирани от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: