Отидете към основна версия

1 349 53

Населението на Украйна е намаляло с 10 милиона души след началото на войната

  • украйна-
  • население

Спадът е причинен от бежанската вълна, намалената раждаемост и смъртните случаи по време на конфликта, според Фонда на ООН за населението.

Снимка: БГНЕС

Населението на Украйна е намаляло с 10 млн. души или с около една четвърт от началото на руското нахлуване в страната. Спадът се дължи на бежанската вълна, намалената раждаемост и смъртните случаи по време на войната, заяви днес на пресконференция в Женева регионалната директорка за Източна Европа на Фонда на ООН за населението Флоранс Бауер, цитирана от Ройтерс и БТА.

Бауер посочи, че руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. е влошила и без това трудната демографска ситуация в страната.

Украйна, в която живееха над 50 млн. души след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., подобно на много други източноевропейски и централноазиатски държави, е отбелязала значителен демографски спад. През 2021 г., година преди пълномащабното нахлуване на Русия, населението на страната беше около 40 млн. души.

Бауер добави, че за да бъде отчетено точното въздействие на войната върху населението на Украйна, ще бъде необходимо да се изчака края на конфликта, когато ще може да се извърши пълно преброяване.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: