Отидете към основна версия

1 073 9

Израел ликвидира Хашем Сафиедин - вероятният наследник на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала

  • израел-
  • ливан-
  • хизбула-
  • хашем сафиедин-
  • бейрут

Израелската армия изравни със земята сграда в предградие на ливанската столица Бейрут

Снимка: YouTube

Израел потвърди, че е ликвидирал Хашем Сафиедин - вероятният наследник на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла, който беше убит при израелска атака срещу подкрепяната от Иран ливанска военна групировка миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Военните заявиха, че Сафиедин е бил убит при удар, извършен преди три седмици в южните предградия на Бейрут, като това е първото потвърждение за смъртта му. По-рано този месец Израел заяви, че той вероятно е бил ликвидиран.

Към момента няма отговор от страна на "Хизбула" на изявлението на Израел, че е убил Сафиедин, отбелязва Ройтерс.

Израел води все по-интензивна офанзива на фона на продължаващите от година гранични сблъсъци с групировката "Хизбула", която е в криза след поредица от убийства на нейни висши командири при израелски въздушни удари. Групировката е най-тежко въоръжената от марионетните сили на Иран в Близкия изток и действа в подкрепа на палестинските бойци, които се борят срещу Израел в Газа.

Сафиедин е роднина на Насралла и членува в Съвета за джихад на "Хизбула" - органът, който отговаря за военните операции на групировката, както и в изпълнителния ѝ съвет, който наблюдава финансовите и административните дела на "Хизбула".

През последната година на военния конфликт с Израел Сафиедин изпълняваше важна роля, говорейки от името на "Хизбула" и произнасяше речи на погребения и други събития, на които Насралла от дълго време не можеше да присъства от съображения за сигурност.

Израелските удари поразяват предимно южната част на Ливан, източната част на долината Бекаа и южните предградия на Бейрут, където се намират крепостите на "Хизбула". Бойците на групировката се опитват да отблъснат израелските сухопътни нахлувания.

Досега Израел не е показал никакви признаци, че може да прекрати кампаниите си в Газа и в Ливан, дори след като уби няколко лидери на "Хамас" и на "Хизбула", отбелязва Ройтерс.

Дипломати смятат, че Израел цели да затвърди силната си позиция преди новата администрация на САЩ да поеме властта след изборите на 5 ноември, на които един срещу друг ще се изправят вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп.

Израелската армия изравни със земята сграда в предградие на ливанската столица Бейрут, в която според нея са се помещавали "съоръжения" на ливанската шиитска групировка "Хизбула", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като отбеляза, че във въздуха са се носели дим и отломки на стотина метра от мястото, на което говорител на движението е дал пресконференция.

На брифинга Мохамед Афифи обяви, че "Хизбула" поема отговорността за нападението с дрон срещу резиденцията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в град Цезария.

АП уточнява, че ударът е бил нанесен 40 минути след като израелските сили са призовали за евакуация хората в две сгради в района, и обръща внимание на факта, че днес Нетаняху се срещна с американския държавен секретар Антъни Блинкън. За първия дипломат на САЩ това е 11-о посещение в Близкия изток от началото на израелско-палестинския конфликт в ивицата Газа, избухнал на 7 октомври миналата година след изненадващото кръвопролитно нападение на радикалната палестинска групировка "Хамас" срещу израелска територия.

Блинкън кацна в Израел часове след като "Хизбула" изстреля залп от ракети по Централен Израел почти по същото време, по което израелски удар нанесе крупни щети на най-голямата държавна болница в Бейрут.

Ливанското здравно министерство съобщи, че през последното денонощие са били убити 63 души, а ранените са 234, като с това жертвите на конфликта между Израел и "Хизбула" за последната година стават 2546, а 11 862 е общият брой на ранените.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини