Отидете към основна версия

1 440 22

Индийският президент Моди заяви пред Путин, че иска мир в Украйна и може да помогне

  • нерандра моди-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • брикс

Египетският лидер Ас Сиси благодари на руския президент за подкрепата за присъединяването на Египет към БРИКС

Снимка: YouTube

В навечерието на срещата на върха на БРИКС индийският президент Нарендра Моди заяви пред руския президент Владимир Путин, че иска мир в Украйна и че Делхи е готов да помогне за постигането на примирие, което да сложи край на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин, който нареди на десетки хиляди войници да влязат в Украйна през февруари 2022 г., иска срещата на върха на БРИКС да покаже нарастващото влияние на незападния свят, след като Съединените щати и техните европейски и азиатски съюзници се опитаха да изолират Русия заради войната.

Русия очаква 22 лидери, сред които и китайския президент Си Цзинпин, който пристигна по-рано днес в Русия, да присъстват на срещата на върха на БРИКС. Държавите, чиито лидери се очаква да вземат участие на срещата съставляват 45 процента от световното население и 35 процента от световната икономика.

Путин, който е сочен от Запада за военнопрестъпник, благодари на индийския премиер, че е приел поканата да посети Казан, град на брега на река Волга и столица на република Татарстан, и заяви, че Русия и Индия споделят "привилегировано стратегическо партньорство".

Моди благодари на Путин за "силното му приятелство", похвали нарастващото сътрудничество и развитието на БРИКС, но също така заяви, че според Индия конфликтът в Украйна трябва да приключи по мирен път.

"Ние сме в постоянна връзка по темата за продължаващия конфликт между Русия и Украйна", заяви Моди. "Смятаме, че проблемите трябва да се решават само с мирни средства", добави той.

"Подкрепяме изцяло бързото възстановяване на мира и стабилността. Всички наши усилия са насочени към човечеството. Индия е готова да окаже цялата възможна подкрепа в бъдеще", подчерта индийския премиер и добави, че ще обсъди тези въпроси с Путин.

По време на срещата между Путин и Си Цзинпин двамата също са обсъдили кризата в Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, но не даде повече подробности.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси благодари на руския лидер Владимир Путин за подкрепата на Русия за присъединяването на Египет към групата БРИКС и изрази съгласие с идеята за превръщането на групата в платформа, която да може да се противопостави на съвременните кризи на световната сцена, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Преди всичко, позволете ми да изразя благодарността си към Вас за подкрепата на Русия за присъединяването на Египет към БРИКС, както и за усилията, които Вашата страна полага в годината на своето председателство на групата", заяви Ас Сиси на среща с руския президент в кулоарите на провеждащата се в Казан среща на върха на БРИКС. Той добави, че "египетски представители са участвали в много събития, организирани от Русия през този период, като основното от тях е настоящата среща на върха на БРИКС в Казан".

Ас Сиси каза още, че Египет "подкрепя стремежа за превръщане на групата БРИКС в платформа, която може да противодейства на негативните последици от настоящите международни кризи".

Египетският президент се застъпи за активизиране на процеса на взаимни инвестиции в рамките на БРИКС, "без никакви външни ограничения". Ас Сиси изтъкна също така важността на развитието на двустранните търговско-икономически отношения между страните членки на групата, "особено между Египет и Русия".

Ас Сиси и Путин също така посочиха необходимостта от незабавно намаляване на ескалацията в региона на Близкия изток, която заплашва с опасни последици за сигурността на целия свят, се казва в изявление, разпространено от канцеларията на египетския държавен глава след разговорите между двамата лидери.

"По време на разговорите президентите се съгласиха, че деескалацията в Близкия изток е от първостепенно значение поради негативните последици от настоящата криза за регионалната и международната сигурност", се казва в изявлението.

/ВА/

Източник: www.bta.bg

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания