Отидете към основна версия

1 311 15

Турски дрон атакува панаир в Мали: загинали и ранени, включително деца

  • мали-
  • атака-
  • дрон-
  • загинали-
  • ранени-
  • деца

Туарегските бунтовници обвиняват малийската армия и съюзниците ѝ за въздушните удари, които оставят жертви сред цивилното население

Снимка: БГНЕС

Най-малко осем души, сред които и деца, бяха убити, а 20 бяха ранени при нападение с дрон по време на панаир в региона Тимбукту в северната част на Мали, съобщиха снощи туарегски бунтовници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Бунтовническата коалиция, известна като Постоянна стратегическа рамка за защита на народа на Азауад, заяви в свое изявление, че турски безпилотен самолет е извършил няколко удара по местен пазар и цивилни жилища. Коалицията обвини армията на Мали и нейните съюзници за нападението.

Въоръжените сили на Мали засега не са дали официален коментар по случая, отбелязва Ройтерс.

Туарегите са етническа група, която населява района на Сахара, включително части от Северно Мали, и от години се борят за създаването на независима държава.

Сепаратистката група започна въстание срещу правителството на хунтата в Мали през 2012 г., но ислямистки групировки се възползваха от конфликта.

През 2015 г. сепаратистите подписаха мирно споразумение с Бамако, но Постоянната стратегическа рамка за защита на народа на Азауад се оттегли от преговорите в края на 2022 г.

През юли 2023 г. бунтовниците атакуваха конвой от малийски войници и наемници от руската група "Вагнер", заявявайки, че са убили 84 руснаци и 47 малийски войници.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини