Отидете към основна версия

1 140 65

Зеленски очаква покана за Украйна в НАТО след изборите в САЩ

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • нато

Президентът на Украйна посочва, че изборите в САЩ са ключов момент за решението на НАТО относно присъединяването на страната към алианса.

Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква, че след изборите в САЩ ще последват действия от страна на НАТО, свързани с отправяне на официална покана към страната му за членство в алианса, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

"Не заради смяната на президента, а защото САЩ сега са фокусирани върху изборите," каза Зеленски. Той добави, че САЩ искат да избегнат в момента ненужни рискове и затова се въздържат от ясни изявления по въпроса за поканата към Украйна.

Зеленски допълни, че според него има широк консенсус за това, че страната му трябва да бъде поканена в НАТО, и изрази увереност, че Франция, Великобритания и Италия ще удовлетворят искането на Киев. По отношение на Германия той посочи, че ситуацията в голяма степен зависи от тази в САЩ. Координирана позиция между Вашингтон и Берлин относно присъединяването на Украйна към алианса би могла да убеди скептици като Унгария и Словакия, допълни той.

"Трябва да работим много с германската страна," подчерта Зеленски, но допълни, че САЩ ще бъдат решаващият фактор. Според него поканата за членство в НАТО трябва да бъде отправена към Украйна в рамките на нейните граници от 1991 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: