Отидете към основна версия

1 970 16

Сърбия е готова за нова епоха в развитието си

  • сърбия-
  • марко джурич-
  • ес-
  • сащ-
  • балкани

Сърбия ще продължи близкото сътрудничество с международните партньори, включително с ЕС и САЩ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Инвестиционният рейтинг не е само финансов крайъгълен камък, а ясно отражение на устойчивостта и ангажираността на Сърбия с напредъка, каза сръбският външен министър Марко Джурич в авторски текст за „Вашингтон таймс“, цитиран от сръбската национална телевизия РТС, предаде БТА.

Той подчерта, че Сърбия ще продължи близкото сътрудничество с международните партньори, включително с Европейския съюз и САЩ. Джурич посочи в авторския си текст, че неотдавнашното решение на агенция "Стандарт енд Пуърс глоубъл рейтингс" (S&P Global Ratings) да повиши кредитния рейтинг на Сърбия в инвестиционен план представлява ключов момент в икономическия път на страната.

„Това постижение не е само финансов крайъгълен камък, а ясно отражение на устойчивостта, решителността и ангажираността на Сърбия с напредъка“, подчерта Джурич.

С дисциплинирано фискално управление, тежки структурни реформи и визионерски подход към управлението бяха поставени здрави основи за устойчив икономически растеж, отбеляза сръбският министър. Той допълни, че публичният дълг на Сърбия е значително намален, брутният вътрешен продукт е повече от удвоен, нивото на безработица е паднало на по-малко от 9 на сто, а приливът на чуждестранни преки инвестиции постоянно надхвърля 4,5 милиарда евро на годишна база.

По думите му Сърбия се позиционира като лидер в технологиите, особено в сферата на изкуствения интелект, а секторът на информационните технологии отчита извънреден растеж.

„Нашата водеща роля като бъдещ председателстващ на (форума на Европейския съюз и 14 други държави) Глобално партньорство за изкуствения интелект ни поставя на първи план в международните дискусии за отговорното управление и практики в сферата на изкуствения интелект, като ни дава възможност да формираме бъдещето на тази трансформираща технология“, подчерта Джурич. Според него Сърбия постига значителен напредък и в сферата на възобновяемите източници на енергия, като си поставя амбициозната цел да увеличи дела на възобновяемата енергия в страната на 40 процента до 2040 г.

„Стратегическите международни партньорства, особено със САЩ, подкрепят тази цел. Една от ключовите стъпки беше споразумението, подписано по-рано тази година с Хосе Фернандес, заместник държавния секретар на САЩ за икономическия растеж, енергетиката и околната среда“, припомни Джурич. Той допълни, че има още много работа и Сърбия ще продължи близкото сътрудничество с международните партньори, включително с ЕС и САЩ. „Подобряването на инвестиционния рейтинг е признание за досегашните усилия и трамплин за бъдещите ни амбиции. С тези здрави основи Сърбия е готова да влезе в нова епоха на просперитет, иновации и устойчиво развитие, готова е да играе все по-значима роля на глобалната сцена“, заключи Джурич в авторския си текст за „Вашингтон таймс“.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: