Отидете към основна версия

1 305 39

Грузинският премиер: Опозицията си търси оправдание

  • грузия-
  • избори-
  • премиер-
  • мнение

Управляващата партия "Грузинска мечта" печели 54,2%, а опозицията - 37%

Отказът на грузинските опозиционни партии да признаят резултатите от изборите е опит да се оправдаят, каза на брифинг премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе, предаде РИА Новости.

„Всеки опит за противопоставяне на конституционния ред е безнадежден опит на политиците да се оправдаят по някакъв начин“, каза той.

Кобахидзе подчерта, че първото заседание на парламента ще се проведе както обикновено и депутатите ще одобрят правителството.
Премиерът също изрази надежда, че Грузия ще успее да пренастрои отношенията си със САЩ и ЕС в началото на 2025 г.

Вчера в Грузия се проведоха парламентарни избори. Според Централната избирателна комисия, след обработка на протоколите от повече от 99% от избирателните секции, управляващата партия "Грузинска мечта" печели 54,2%, а опозицията - 37%. Трите основни опозиционни партии заявиха, че няма да приемат резултатите.

Според грузинските закони победилата партия може да номинира кандидат за министър-председател. За одобрението му е необходима подкрепата на 76 депутати от 150.

Основната борба е между Грузинска мечта, която се застъпва за поддържане на отношенията с Русия, и опозиционни партии, финансирани според Москва от западни грантове.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.

Свързани новини