Отидете към основна версия

931 20

Само 62-ма българи в Северна Македония гласуваха, въпреки че над 3500 са регистрирани

  • северна македония-
  • избори-
  • българия

Едва 1,8% от декларираните българи в РСМ гласуваха, като недоверието в стабилността на българското правителство и в подобряването на двустранните отношения остава силно изразено

Снимка: БГНЕС

Само 62-ма български граждани са упражнили правото си на глас в Република Северна Македония, което представлява 1,8% от деклариралите се като българи 3504 души при последното преброяване в югозападната ни съседка. Възможност за гласуване беше осигурена в секции в Скопие, Охрид, Битоля, Прилеп, Струмица и Кавадарци, съобщава скопският телевизионен "Канал 5", цитирано от Фокус.

Най-много регистрирани гласоподаватели има в Прилеп – 45 души, 10 са в българското посолство в Скопие, петима в генералното консулство в Битоля, по един гласоподавател е регистриран в Струмица и Кавадарци, а в Охрид няма регистрирани. Този брой обаче може да нарасне, тъй като българските граждани могат да гласуват и без предварителна регистрация. Попитаните от медията споделят скептицизъм относно шансовете България да излъчи стабилно правителство, както и за евентуалното подобрение в двустранните отношения при текущите обстоятелства.

„Пак ще бъде същото. Старата песен на нов глас. Да се ​​надяваме, че е така – за доброто на хората."

„Много се надявам отношенията между България и РСМ да се подобрят. Но май няма да имаме стабилно правителство. Тъй като партиите и хората са едни и същи, предполагам, че ще има ниска избирателна активност."

„Не. Отношенията няма да се подобрят. Не очаквам нищо добро. Така работят партиите – устройва ги да няма мир между гражданите."

На какво се дължи толкова слабият интерес към гласуването? Бившият югославски дипломат Ристо Никовски заяви пред „Канал 5“, че тези данни за избирателната активност би трябвало да са ясен сигнал за София.

Интересът към гласуване сред българските граждани в страната постоянно намалява в последните избирателни цикли. На изборите през юни в България са гласували 120 български граждани от РСМ, през април преди две години - 163, а през октомври същата година те достигат най-високия брой – 181 души.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини