Отидете към основна версия

2 234 0

Терор и взривове отнеха близо 140 живота в Нигерия

  • нигерия-
  • взрив-
  • джос-
  • убити-
  • ранени-
  • експлозии

Предполага се, че зад поредните атентати и убийства стои радикалната ислямистка групировка Боко Харам

Експлозията на оживен пазар в Джос взе най-голям брой жертви. Снимка: Синхуа/БТА

Ислямистката групировка „Боко Харам“ е избила поне 17 души при атака над село в североизточната част на Нигерия, недалеч от мястото, откъдето миналия месец бяха отвлечени над 200 ученички, съобщи Би Би Си. Около 100 от тях все още са в плен. Предполага се, че няколко от момичетата са загинали, а други са продадени като секс-робини в съседни страни.

Нападението в селцето Алагарно идва едва ден след вчерашните два взрива в централния град Джос, също приписвани на екстремистката групировка, при които 118 души загинаха, а близо 45 бяха ранени.

Първата експлозия избухнала на оживен пазар, а втората половин час по-късно – на автобусна спирка в близост до болница. Тя отнела живота и на няколко от спасителите. По предварителни данни взривните устройства са били заложени в автомобили. Повечето от жертвите на взривовете са жени. Нито една радикална групировка все още не е поела отговорност за двойния атентат, но се смята, че „Боко Харам“ стои и зад него.

При последната атака днес бойците на „Боко Харам“ в продължение на часове клали и грабили в Алагарно.

Ислямистката групировка "Боко Харам" ("Западното образование е грях") е известна от 2002 г. ода. Членовете й се обявяват против западната култура като цяло и европейското образование в частност, борят се за изкореняване на западния стил на живот, против носенето на европейско облекло и участието в избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини