Отидете към основна версия

21 198 26

Кои са най-влиятелните евреи в света

  • евреи-
  • най-влиятелните-
  • jerusalem post-
  • джак лю

Начело в Топ 50 е финансовият министър на САЩ Джак Лю, актрисата Скарлет Йохансон е 18а

Финансист № 1 на САЩ Джак Лю

Министърът на финансите на САЩ и бивш глава на администрацията на президента Обама Джак Лю оглави списъка на 50-те най-влиятелни евреи в света според класацията на в. Jerusalem Post. На второ място в него е шефът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелен. На трето и четвърто място са съответно президентът на Израел Шимон Перес и министър-председателят Бенямин Нетаняху. Външният министър на страната Авигдор Либерман заема 7-а позиция, а неговата предшественичка Ципи Ливни – на 17-а.

На почетни места са лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Ед Милибенд (20-и) и попадналият в ответния руски списък със санкционирани висши служители канадски парламентарист и функционер по човешки права Ървин Котлър (29-и). Джереми Бен-Ами - бивш заместник по въпросите на вътрешната политика в администрацията на Бил Клинтън, който сега е начело на лявото про-израелско лоби в САЩ, е на 30-о място.

Сегашният главен равин на Великобритания Ефраим Мървис и предишният Джонатан Сакс заемат съответно 34-ото и 35-ото стъпало.

На челни позиции, разбира се, са и представителите на Холивуд. Режисьорът Стивън Спилбърг е 13-и, актрисите Скарлет Йохансон и Натали Портман – 18-а и 27-а.

Освен политици и звезди от шоубизнеса, в класацията на най-влиятелните евреи влизат и притежателите на многомилиардни състояние от списъка на „Форбс“ - собственикът на вериги казина в САЩ Шелдън Аделсън е пети, а 83-годишният финансист Джордж Сорос е 39-и. На 40-о място е бившият руски депутат бизнесменът Владимир Слуцкер. Той е основател и президент на Израелския еврейски конгрес, който подпомага контактите на свързва държавата Израел с многобройните еврейски общности по целия свят.

Олигарсите Роман Абрамович, Михаил Прохоров и Михаил Фридман не са влезли в списъка на Jerusalem Post, макар че през 2013 г. икономическото списание „Форбс“ ги включи в топлистата на най-богатите евреи в света.

За отбелязване е, че тази година сред първите 50 най-влиятелни евреи не намират място представители на IT сектора. Миналата година съучредителят на Google Сергей Брин зае шеста позиция, а основателят на Facebook Марк Зукърбърг – на 16-а.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини