Отидете към основна версия

1 007 1

САЩ мислят за преговори с Иран за Ирак

  • сащ-
  • ирак-
  • иран

Линдзи Греъм смята, че САЩ трябва да търсят диалог с Техеран, за да се гарантира сигурността на шиитите в Багдад, но и да се пресекат амбициите на аятоласите за териториални претенции

Снимка: АП/БТА

Президентската администрация в САЩ обмисля възможността за започване на преки преговори с властите в Иран за намиране на решение на ескалацията на напрежението в Ирак.

Това съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм смята, че САЩ трябва да търсят контакти с Иран, за да се предотврати възможността за разпадане на правителството на премиера – шиит Нури ал Малики в Багдад.

Представители на САЩ все пак дадоха ясно да се разбере, че още не са сигурни по какви дипломатически канали администрацията на Обама ще обсъжда Ирак.

Линдзи Греъм смята, че САЩ трябва да търсят диалог с Иран, за да се гарантира сигурността на шиитите в съседен Ирак, но и да се пресекат амбициите на аятоласите в Техеран за териториални претенции.

Очаква се диалогът да започне тази седмица, а в същото време Белият дом и другите световни сили се борят за споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран.

През последните дни екстремистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта превзеха поредица от градове в долината на р. Тигър северно от Багдад, сред които са ключовите Мосул и Тикрит. По този начин те показаха слабостта на доминираната от шиити власт в Багдад да гарантира сигурността в страната.

Експерти посочиха, че ако информациите за масови кланета се потвърдят, то това ще бъде първият голям изблик на насилие и етническо прочистване от свалянето на диктатора Саддам Хюсеин.

Самолетоносачът Джордж Буш вече е изпратен в Персийския залив, придружен от още два военни кораби. Американският президент Барак Обама вече ясно заяви, че не обмисля възможността за изпращането на американски войници в Ирак.

Белият дом също така обяви, че повишава сигурността на посолството си в Багдад и премества част от персонала към по-безопасни райони.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини