Last news in Fakti

29 Юни, 2014 23:19 8 344 0

Израел: Време е за независим Кюрдистан

  • кюрдистан-
  • ирак

От падането на режима на Саддам Хюсеин кюрдите се стараят да поддържат слаби връзки с централната власт в Багдад, а в същото време остават прозападно и свестки ориентирани

Едно от решенията за намиране на изход от хаоса в Ирак е създаването на независим Кюрдистан като част от по-голям съюз между Израел и умерените сили в региона, съобщава „Тайм“.

В своята реч от неделя вечер премиерът Бенямин Нетаняху очерта вижданията си за развитието на региона и бъдещето на кюрдите. Министър-председателят посочи, че

Израел трябва да запази и в бъдеще военното си присъствие на Западния бряг,

дори и в бъдеще да бъде сключено споразумение с палестинците. Тази негова позиция го противопоставя на международната общност, която подкрепя изтеглянето на еврейската армия от Западния бряг, за да се даде зелена светлина за създаването на независима палестинска държава.

Ключовият за Тел Авив съюзник – САЩ също се противопоставя срещу разделянето на Ирак и създаването на независим Кюрдистан.

Бъдещето на 40 млн. кюрди, населяващи обширна територия от Иран, през Ирак, Турция и Сирия, като независима държава, е една от най-парливите теми на Близкия изток.

Турция никога не би позволила независим Кюрдистан най-малкото заради над десетте милиона кюрди, които живеят на нейна територия. В същото време засилването на влиянието на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS) в обширните райони на Северна Сирия и Северен Ирак поставят на изпитание не само съществуващите в момента държавни граници, но и

крехката традиция за светско управление.

В завзетите от ISIS територии се налагат методично най-строгите норми на шериата и се изкореняват всеки зачатък на светска държава и гражданско общество, показват последните изследвания за Близкия изток.

В същото време в северната част на Сирия компактно е заселена с кюрди, с които нито Турция, нито сирийската опозиция от дълго време не могат да намерят общ език. Обаче много е вероятно ситуацията да се промени рязко,

ако кюрдите в Ирак обявят независимост.

От падането на режима на Саддам Хюсеин те се стараят да поддържат слаби връзки с централната власт в Багдад, а в същото време остават прозападно и свестки ориентирани.

Продължаващата вече трета година гражданска война в Сирия и без изгледи за свалянето на режима на Башар Асад от власт поставя на дневен ред търсенето на нестандартните предложения за налагане на светски и демократичен модел на управление в Близкия изток.

Това е доста наложително на фона на последните удари на официалната сирийска авиация срещу цели на ISIS в Ирак. Самият премиер Нури ал Малики благодари на

Асад за намесата срещу настъплението срещу Багдад на ислямистите.

Всеизвестен факт е, че режимът в Дамаск получава оръжие и подкрепа чрез конвои, идващи от Иран през Ирак. Част от този трафик достига и до подкрепяното от Техеран радикално движение Хамас, което действа в Ивицата Газа.

В същото време руският президент Владимир Путин предостави пет изтребителя втора употреба на Ирак, за да засили своята въздушна мощ срещу ислямистите.

В същото време една от основните цели на израелската дипломация е свалянето от власт на Башар Асад. Не трябва да се забравя, че през последните години Израел се противопоставя на желанието на Турция да се върне като ключов фактор в Близкия изток. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА