Last news in Fakti

16 Юни, 2014 12:33 1 005 1

САЩ мислят за преговори с Иран за Ирак

  • сащ-
  • ирак-
  • иран

Линдзи Греъм смята, че САЩ трябва да търсят диалог с Техеран, за да се гарантира сигурността на шиитите в Багдад, но и да се пресекат амбициите на аятоласите за териториални претенции

САЩ мислят за преговори с Иран за Ирак - 1
Снимка: АП/БТА

Президентската администрация в САЩ обмисля възможността за започване на преки преговори с властите в Иран за намиране на решение на ескалацията на напрежението в Ирак.

Това съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм смята, че САЩ трябва да търсят контакти с Иран, за да се предотврати възможността за разпадане на правителството на премиера – шиит Нури ал Малики в Багдад.

Представители на САЩ все пак дадоха ясно да се разбере, че още не са сигурни по какви дипломатически канали администрацията на Обама ще обсъжда Ирак.

Линдзи Греъм смята, че САЩ трябва да търсят диалог с Иран, за да се гарантира сигурността на шиитите в съседен Ирак, но и да се пресекат амбициите на аятоласите в Техеран за териториални претенции.

Очаква се диалогът да започне тази седмица, а в същото време Белият дом и другите световни сили се борят за споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран.

През последните дни екстремистите от Ислямска държава в Ирак и Леванта превзеха поредица от градове в долината на р. Тигър северно от Багдад, сред които са ключовите Мосул и Тикрит. По този начин те показаха слабостта на доминираната от шиити власт в Багдад да гарантира сигурността в страната.

Експерти посочиха, че ако информациите за масови кланета се потвърдят, то това ще бъде първият голям изблик на насилие и етническо прочистване от свалянето на диктатора Саддам Хюсеин.

Самолетоносачът Джордж Буш вече е изпратен в Персийския залив, придружен от още два военни кораби. Американският президент Барак Обама вече ясно заяви, че не обмисля възможността за изпращането на американски войници в Ирак.

Белият дом също така обяви, че повишава сигурността на посолството си в Багдад и премества част от персонала към по-безопасни райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    5 0 Отговор
    Я не вижу, как СШП могут вернуть Ирак под свой контроль. Побомбить - могут. Но это не хватить ни на что. Ирак явно уплывает в чужие руки. Либо в иранские, либо в саудовские, либо даже в сирийские. Либо каждому по куску. Но только не в пиндосо-гейропеиские. А что потом? Для нача: рост цень на нефть, угроза снижения добычи, угроза закрыть пролив. Но это еще мелочи жизнь. Главный вопрос - куда и на каких условиях эта нефть потечет, когда ситуация устаканится. Может вся нефть пойдет на восток в Китае?