Last news in Fakti

16 Юни, 2014 11:36 2 885 11

Ислямистите в Ирак избили 1700 правителствени войници

  • ирак-
  • багдад-
  • „ислямска държава в ирак и леванта“-
  • войници-
  • ислямистите-
  • ликвидирали

Държавната армия се опитва да удържи подстъпите към столицата Багдад

Ислямистите в Ирак избили 1700 правителствени войници - 1
Снимка: АП/БТА

Бойците на организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) обявиха, че са ликвидирали 1700 войници от правителствената армия на Ирак, попаднали в техен плен, предаде АП. В потвърждение на новината екстремистите са качили на един от своите сайтове снимки на проснати на земята хора с огнестрелни рани в главите.

Според твърденията на ислямистите, това са войници шиити, взети в плен по време на боевете в северозападната част на страната. Властите в Багдад засега не са потвърдили тази информация. По данни на „Уолстрийт джърнъл“ обаче, губернаторът на провинция Салах ад Дин, където действат ислямистите, е съобщил, че те са заловили стотици войници и курсанти от академията на Военно-въздушните сили на Ирак и вероятно са ги ликвидирали.

Правителството напълно е загубило контрол над ситуацията в северозападните райони. В хода на мащабното настъпление екстремистите са завзели Мосул, Тикрит, Киркук и други градове и се придвижват към Багдад, като в момента се водят боеве край Самара. Според някои източници, в защита на иракската столица са прехвърлени 200 бойци от Иран.

Метежниците от сунитската арабска групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ вчера са превзели и град Тал Афар в северната провинция Ниневия, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на очевидци. Боевете са продължили през целия неделен ден, градът бил подложен на минометен обстрел и бил поставен под контрол на ислямистите при втория опит. 15 души са загинали при терористични акции в Багдад.

На ислямистите противостоят както правителствените Въоръжени сили, така и местни опълченци и според ИТАР-ТАСС при серия удари срещу бунтовниците в Мосул и околностите му са унищожени 279 терористи. Опитът да се приближат до Багдад през Киркук е бил отблъснат от местната съпротива, а армията подготвя операция за освобождаването на град Тикрит.

В Багдад е създадено Управление за народна мобилизация – структура, която ще разпределя потоците доброволци, откликнали на призива на върховния аятолах Али ас Систани за помощ на националната армия и за защита на Ирак от терористите. Броят на желаещите да се включат надминавал всички предполагаеми цифри.

Армията на Иран е засилила присъствието си на границата с Ирак. САЩ също внимателно наблюдават събитията. За охрана на американската дипломатическа мисия в Багдад, която е най-голямата в света (там работят около 5000 души), са прехвърлени 100 морски пехотинци, а за евакуация на служителите ще бъдат използвани търговски и чартърни самолети, съобщи „Фокс Нюз“.

Според американския конгресмен Майк Рождърс, ставащото в Ирак надхвърля границите на страната и представлява сериозен проблем, тъй като някои от членовете на свързаната с „Ал Кайда“ групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" имат международни паспорти, които им позволяват да влязат в Европа и САЩ.
Президентът Барак Обама трябва да се договори с партньорите от Лигата на арабските държави - Египет, Ирак, Йордания и Саудитска Арабия, за военна операция в Ирак, която да сложи край на гражданската война, заяви конгресменът.

Според сенатор Линдзи Греъм, ако САЩ не вземат незабавни мерки за спиране на придвижването на ислямистите към Багдад, следващият терористичен акт в САЩ от мащабите на 11 септември 2001 г. ще се дойде от страна на Ирак или Сирия, предаде Си Би Ес.

Греъм предполага, че подкрепяйки Багдад, Вашингтон почти неизбежно ще бъде принуден да се опре да Иран, както по времето на Втората световна война страната трябвало да установи съйюз със Сталин, за да победи Хитлер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan Dimitrov

    6 0 Отговор
    Сега някой от троловете на добродетелните елфи /тоест американците/ да обясни, защо когато от ИДИЛ убиваха християни в Сирия ги наричаха "борци за свобода и демокрация", "мирни демонстранти", "граждански активисти" и цялото демократично човечество трябваше всячески да ги подпомага, а когато същите се обърнаха срещу американските марионетки в Ирак, изведнъж станаха "ислямисти", "екстремисти", "терористи" и първи врагове на демокрацията?!?
    Дали пък, за пореден път Путин не е виновен?!? Все пак, навсякъде където се на.ерът джедайте /тоест американците/ той се оказва виновен?

    Коментиран от #4

  • 2 Монго

    4 0 Отговор
    Абе, къде са троловете...
  • 3 Монго

    4 0 Отговор
    Тези с чехлите, полите и тюрбаните на главите, като ги гледам как държат автоматите, само срещу вързани могат да ги използват. Жалко за казармата, че и нашите младите, само на "Контра страйк" могат да правят "ботове"...
  • 4 Десислава Димитрова

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ivan Dimitrov":

    никога не са ги наричали точно тези борци за свобода в сирия.американците не предоставиха военна помощ на сирииската опзиция заради тези и ал нусра.това обрече опозицията и хилядите жертви ,които даде сириския народ с надежда за реформиране на държавата му останаха напразни.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Където се намесиха американците в арабския свят, навсякъде събудиха ислямския радикализъм. Либия, Египет, Сирия, Ирак, Афганистан. Факт, от който последствията предстоят...

    Коментиран от #7

  • 6 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    сащ не влязоха в Сирия защото Путин им скръцна със зъби и затова там все още няма ислямистко правителство .

    Коментиран от #8

  • 7 Десислава Димитрова

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    където е имало близки до комунизма диктатури в арабския свят ,днес има ескалация на ислямски фундаментализъм.на много места американците не са влизали като в алжир или египет в сирия също.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Десислава Димитрова

    1 12 Отговор

    До коментар #6 от "ВАСИЛ ДИМЧЕВ":

    американците ги е през шапката от путин.от хуманитарни съображения не го напъват ,но тои сам си клати клона на които е седнал и това ще му донесе това дето търси.жалкото е за руснаците дето ще теглят заради него.
  • 9 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    никъде не съм споменал Алжир. Това, че в Египет и Сирия /за Сирия ти обясниха/ не са влизали, не означава, че не са подпомогнали опозицията по един или друг начин. В Сърбия също не е стъпвал американски крак, с изключение на сваления пилот, но това е друга тема. И чети, не съм написал-"влизали", а "намесили", разлика правиш ли...
    П.П. "О свещенна простота..."

    Коментиран от #11

  • 10 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    И имаш ги +овете от мен...
  • 11 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    аз го намесих алжир като пример,но американците като единствена световна суперсила имат интереси по целия свят,подобно на ссср преди да се разпадне.та идеята ми бе, че в страните в които управляваха про съветски режими се отприщи,подтискания от тях ислямски фундаментализъм и доведе до граждански войни и напрежение.за сирия нищо не са ми обяснили.в сирия се видя че опозицията не е надеждна и след дебати в европа,нато и сащ се реши тя да не бъде подкрепяна.съвсем резонно решение ,което не е повлияно от русия.ако опозицията в сирия бе подкрепена асад шеше да има съдбата на кадафи,което според мен е справедливо,но сирия щеше да се превърне в държава с радикални ислямски сектори,което не е изгодно за никой.за сега остава асад,но проблема със сирия не решен и рано или късно напрежението там ще ескалира отново.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания