Неправилното хранене е една от основните причини за появата и развитието на артроза. Освен това затлъстяването е ужасна заплаха за ставите. В отделна рискова група са хората, които консумират тлъсто месо и олио ежедневно. Въпреки това, дори ако теглото на човека е нормално, има редица продукти, които могат да унищожат хрущяла и костната тъкан.
Кои са опасните храни, които унищожават ставите?
Магданозът и зеленият лук съдържат оксалова киселина в състава си. След термична обработка, съдържащите се в тези продукти оксалатни естери се комбинират с калций, което води до неговото натрупване и абсорбция.
В резултат на това в бъбреците се образуват оксалатни камъни, които пречат на отделянето на соли на оксалова киселина от тялото и се получава системно възпаление и артрит на ставите.
Освен това, оксаловата киселина се намира и в зеления фасул, шоколада, какаовите зърна и фъстъците.
Според диетолозите има още една група продукти, които влияят неблагоприятно на ставите. Това са продукти, в които има голямо количество фосфор, но не достатъчно калций.
Сред тези продукти са домашни птици, зелени зеленчуци, картофи, риба и други. Всички те допринасят за отлагането на калциево фосфатни соли във влакнести тъкани, сухожилия и хрущяли.
В резултат на това възниква остеоартроза и спинална артропатия.