Шеф Силвена Роу е сред най-известните жени готвачи в световен план. За пореден път тя ще е част от журито на новия сезон на кулинарното риалити "Мастър шеф“, което ще се завърти в ефира тази пролет.
Освен че е факир в кухнята, шеф Роу има и богати познания в сферата на здравето. Самата тя неведнъж е споделяла, че само благодарение на правилното хранене е успяла да спаси и себе си, и съпруга си от тежки заболявания, а с помощта на някои суперхрани стопирала даже стареенето на организма си и забавила настъпването на менопаузата.
Силвена дава някои безценни съвети как да помогнем на организма си след обилното празнично похапване и развенчава част от митовете кои навици са полезни за общото ни здраве и кои не.
Противно на мнението на десетки диетолози и фитнес инструктори световноизвестната готвачка категорично отхвърля смятането, че трябва да се стремим да пием колкото се може повече вода.
"Можем да се самоубием, като пием вода. Има случаи, при които хора пият по 5 литра вода на ден и се самоубиват по този начин. Това е много опасно. Според мен до 2 литра на ден вода е нормалното“, обяснява Роу.
"Всички преяждаме на коледните празници. Много е важно да се яде с мярка, защото храната не трябва да те прави дебел, а да ти дава сила и енергия“, допълва тя. По думите ѝ е много важно да си направим план какво да купим и какво да сготвим.
"Ние ядем от скука. Аз постя, но ми става ужасно скучно и затова все искам нещо да хапна. Не яжте от скука, защото тогава посягаме към погрешните храни“, категорична е кулинарката. Самата Силвена Роу прави поне пет десерта на празничната трапеза, но всички те са без захар. Тя съветва, когато правим десерти, да не използваме рафинирана бяла захар.
"Заменете я с хубава биологична кафява захар или с кокосова. Но не и палмова, защото е много вредна. Всичко, което съдържа палмови мазнини, вреди на организма", обясни шеф Силвена Роу.
Тя апелира към всички българи да се хранят балансирано. Шеф Роу отново припомни полезните свойства на чията и посъветва да намерим място за продукта на масата си. "Тя съдържа пет пъти повече калций от млякото, три пъти повече антиоксиданти от боровинките, три пъти повече желязо от спанака и два пъти повече фибри от елдата“, обяснява готвачката.
Тъй като чията все още не е достатъчно популярен и достъпен за масовия потребител у нас продукт, журито на "Мастър шеф“ споделя, че тя има български заместители. От нашенските храни най-големите антиоксиданти са зелето и фасулът.
"Бобът е една от най-невероятните съставки за пазене на младост“, смята Силвена Роу, цитирана от "Ретро".