Отидете към основна версия

3 543 6

Ползите за здравето от готвенето на пара

  • здраве-
  • полезно-
  • пара-
  • готвене-
  • храна-
  • ползи за здравето

Не ви е нужен специален уред, за да готвите по този начин

Снимки: shutterstock

Готвенето на пара е сред най-здравословните начини да приготвим храната си. То е лесно и най-важното - приготвените по този начин продукти запазват максимално полезните си вещества.

Въпреки че готвенето на пара стана модерно наскоро, то всъщност води началото си още от древността.

Идеята, храната да се приготвя на пара, идва от Китай, където то било предпочитан начин на готвене.

На пара може да се приготви почти всеки продукт – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, зърнени култури, дори яйца.

За много продукти приготвянето на пара е най-добрият начин за запазване на хранителната им стойност. Когато храната се готви на пара тя запазва естествения си цвят и всички полезни и хранителни вещества, които съдържа. Ето защо този метод е горещо препоръчван от диетолозите.

Сготвеното на пара месо, например, запазва всичките си витамини. Съдържанието на витамин C в приготвените на пара броколи е 80%, докато при сваряване, то пада на 40 %. Примерите за запазването на хранителната стойност на продуктите при приготвянето им на пара са многобройни.

Също толкова многобройни са и ползите за здравето, които получаваме от приготвената по този начин храна.

Вече споменахме, че хранителните вещества се запазват по-добре, а причината е, че естествените свойства на продуктите остават непокътнати. Минералните соли не се разтварят и не се абсорбират във вода, както например се случва при варенето.

Освен това, приготвените по този начин продукти стават по-вкусни и запазват аромата си.

Друга полза от готвенето на пара е, че храна по-лесно се усвоява от организма и улеснява храносмилането.

Макар уредите за готвене на пара да са много модерни в момента, абсолютно същият ефект ще получите ако използвате по-простия вариант - метална решетка или дори най-обикновен гевгир.

Ако искате допълнително да обогатите вкуса на ястието си, можете да добавите желаните от вас подправки във водата.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини