Отидете към основна версия

46 903 32

Защо трябва да ядем гъби точно сега?

  • гъби-
  • храна-
  • полезни-
  • витамин d

Познаваме гъбите като храна, но те имат и други качества, свързани със здравето ни

Снимка: shutterstock

Познаваме гъбите като деликатес, продукт, с който готвим най-разнообразни ястия. Те чудесно допълват една богата салата или друго ястие, което сме сготвили, независимо дали те са сурови, мариновани или консервирани.

Гъбите обаче, са пълноценна храна, която си заслужава да реабилитираме. Изисква се действително едно изходно условие да се познават добре и отглеждането им да става по-безопасен начин, за да не се допусне отравяне на ястието или партидата. По отношение на производителите това се гарантира и следи зорко.

Няколко изследвания идващи от източната част на света, където гъбите присъстват по-често в менюто до ден днешен, показват ползата за здравето и имунитета от тази храна.

В изследване, публикувано в International Journal of Cancer се сочи, че мъжете консумирали печурки веднъж или два пъти седмично били с 8% по-нисък риск от развитие на простатен рак. Числото скочило на 17% при тези японци, които ги хапвали три или повече пъти.

Ползата от гъбите не се отнася само до мъжкото здраве, напротив. Продължително проучване от цели 6 години в Сингапур регистрира, че консумиращите гъби имат 50% по-нисък риск от когнитивен упадък, който, уви, е явление с напредването на годините.

Сингапурското проучване е включило хора на възраст над 60 години, които са консумирали поне две порции от 150 г различни сортове варени гъби. То е публикувано в the Journal of Alzheimer’s Disease.

Интерес за изследователите представлява едно особено съединение – ерготионеин, който смятат за уникален антиоксидант и противовъзпалително средство.

Гъбите са подходяща храна и за профилактика на сърдечно съдовите заболявания заради ниското съдържание на натрий и липсата на вредните за артериите наситени мазнини, става ясно от the International Journal of Microbiology.

Според публикация в списанието гъбите шийтаке помагат за намаляване на холестерола заради наличието на бета-глюкан в тях. Бета-глюканите са разтворими фибри, които спомагат прочистването на артериите от вредни липиди.

Според експерти всички сортове гъби са отлични източници на белтъчини, витамини от група В, фибри и селен – изключително ценен микроелемент, който играе поддържаща имунната система роля, от значение е и за запазване на когнитивните ни функции.

Гъбите шийтаке съдържат лентинан, който е имуностимулатор. Бета-глюканите могат да се намерят в много сортове гъби, както и ерготионеинът.

Има дори данни за гъби, които стимулират регенерацията периферните нерви след хирургични интервенции. Изследването е китайско, представено е в списание за интегративна медицина и е на фаза животински модели. Същата гъба, позната като лъвска грива, се оказва полезна за облекчаване на симптомите на тревожност, депресия и ПМС (предменструален синдром).

Естествено, полезните вещества в гъбите се запазват повече, когато са сурови, но специалистите подчертават, че е по-добре все пак те да се ядат варени. Готвенето, всъщност, отключва клетките и освобождава ензимите в тях, което прави гъбите усвоима за нашия организъм храна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 96 гласа.

Свързани новини