Отидете към основна версия

2 199 27

Предлагат изграждане на специална болница срещу COVID-19 в София

  • болница-
  • коронавирус-
  • панчарево

Тук заразените пациенти ще могат да се възстановят на добро място с чист въздух в подножието на планината

Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на Столичния общински съвет архитект Борислав Игнатов предложи да се изгради специална болница, в която да се лекуват само хора дали положителна проба за COVID-19. Той публикува за обществено обсъждане идеен проект, според който за целта може да се използва теренът на недостроената транспортна болница в село Лозен в Панчарево.

"Тук заразените пациенти ще могат да се възстановят на добро място с чист въздух в подножието на планината, а другите болници няма да са блокирани от карантина и ще обслужват пълноценно останалите болни.
Опасявам се, че този вирус няма да изчезне яко дим, и проблемът ще продължи в годините напред, подобно на грипните вълни", написа арх. Игнатов в своя Фейсбук профил.

Игнатов е направил визуализация и как би изглеждала болницата, ако се използва съществуващото скеле, като подчертава, че не отговаря на съвременните стандарти. "Конструкцията и височината на етажите не отговарят на съвременните европейски норми", посочва. С други думи - не може да се използва наличната инфраструктура.

И предлага "възможна бъдеща триетажна болница с озеленен двор и отворена на юг към планината".

Все още не е ясно колко би струвало изграждането на такова лечебно заведение.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини