Отидете към основна версия

2 157 37

Д-р Околийски, СЗО-България: Разхлабване на мерките не стои на дневен ред, дисциплината се развали

  • д-р михаил околийски-
  • михаил околийски-
  • сзо-българия-
  • сзо-
  • извънредно положение

Това е поредният кръстопът, в който ще проличи дали България ще се справи с цялото това предизвикателство

Снимка: БГНЕС

Разхлабването на мерките у нас изобщо не е на дневен ред, няма поводи за оптимизъм и последните данни за заразените показват, че въпреки добрите тенденции от началото, дисциплината вече не е на необходимото ниво.

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Д-р Михаил Околийски, представителят на Световната здравна организация (СЗО) за България. Според него съществува сценарии за нов взрив на заболеваемостта.

Той припомни предупреждението на Организацията, че светът се намира пред ключов момент в развитието на пандемията.

„Това е поредният кръстопът, в който ще проличи дали България ще се справи с цялото това предизвикателство, защото се очаква всяка една страна да преразгледа мерките по ограничаването на пътуванията и контактите между хората, които е предприела. Това трябва да се случи на базата на съществуващите доказателства, епидемиологични данни, темпове на развитието на епидемията, евентуално преминаването на пика. Всяка страна, включително България, ако реши, това, което СЗО препоръчва, е да се вземат мерките стъпка по стъпка. Тоест не да се освободи напълно движението и социалния живот“, обясни той.

Д-р Михаил Околийски уточни, че Световната здравна организация просто дава препоръки, като страните-членки имат свобода за специфичен подход. Общото е призивът за координиране на действията и солидарността, обясни той. Необходимо е създаване на пътна карта, която важи за цяла Европа и ще покаже, че хората не са оставени да се справят поединично, а усилията се координират с останалите партньори.

Представителят на Световната здравна организация за България коментира, че предпазната маска може да доведе до усещането за фалшива безопасност.

„Ако то не е придружено с много добра хигиена и физическа дистанция, няма никакъв смисъл от носене на маска“, подчерта лекарят.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.

Свързани новини