Отидете към основна версия

25 408 13

За пръв път поевтиняване при жилищата

  • имоти-
  • цени-
  • сделки-
  • скандинавия

За последните 10 години цените в Сверена Европа вървяха само нагоре

Снимка: Shutterstock

Евтини ипотечни кредити и непрекъснато поскъпващи жилища. Това свикнаха да гледат през последните 10 години жителите на държави като Финландия, Швеция, Норвегия и Дания. През 2020-та се наблюдава обрат – спад в цените, както при жилищата, така и при къщите и парцелите.

В Дания в 7 от 10 региона се регистрира поевтиняване. С 1.5% са поевтинели разглежданите имоти в Копенхаген, като анализатори прогнозират тенденцията да продължи.

В Швеция освен цените, спад се отчита и при реализираните покупко-продажби. През последните две седмици на март се отчитат 15% по-малко сделки, като тенденцията ще се запаси и през април. В Стокхолм е най-силния спад на цените – 1.7%.

Аналогични са данните и за Норвегия, само където през март лихвите по ипотечни заеми са отчели спад от 1.4%, а продажбите буквално „рухнаха”.

Във Финландия цените дълго време не отчитат промяна нито към повишаване, нито към спад.

От началото на пандемията шведското правителство и Централната банка са предоставили на търговските банки над 9 млрд. EUR. Властите предлагат месечно да се печатат копюри на същата стойност. Въпросът е дали при спад на цените, дали това безпрецедентно печатане на пари няма да повиши инфлацията.

Ситуацията може да доведе отново до поскъпване на имотите и девалвация на валути като американския долар и датската крона в резултат на увеличаване на паричната маса.

„В момента е важно търговските банки да продължат да предоставят междинно финансиране. Опитът от предишната икономическа криза показва, че промяната в динамиката на покупко-продажбата е деструктивна за пазара на жилища”, казва генералният директор на Real Estate Norway Хенинг Лаурисен.

С цел да се противодейства на спада на броя реализирани сделки и поевтиняването на жилищата правителствата в региона предприеха редица мерки, касаещи ипотечните заеми. От миналата седмица шведите могат да отложат плащането на месечната си вноска по кредита. Подобни действия или вече са въведени, или се обсъждат в съседните скандинавски държави.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.

Свързани новини