Last news in Fakti

4 Януари, 2024 18:44 1 074 14

Д-р Иван Маджаров: В понеделник ще преговаряме с НЗОК за клиничните пътеки. За мен цените трябва да се вдигнат с 25%

  • д-р иван маджаров-
  • нзок-
  • преговори-
  • цени-
  • клинични пътеки

Със сигурност профилактичните прегледи не са достатъчни, но от друга страна те са на ръба на възможностите на личните лекари. През миналата година 40% от населението не е минало профилактични прегледи, обясни председателят на БЛС 

Д-р Иван Маджаров: В понеделник ще преговаряме с НЗОК за клиничните пътеки. За мен цените трябва да се вдигнат с 25% - 1
Снимка: NovaNews

Имаме две суми, които се оформиха като излишък през миналата година. Това се дължи на факта, че бюджетът за здраве влезе в средата на годината и нито ние, нито НЗОК можехме да реагираме. Аз се надявам, че през тази година ще успеем да усвоим тези средства за профилактика. И тази година бюджетът за профилактика е увеличен. Това каза в предаването "Денят на живо" по Nova News председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, цитиран от novini.bg.

"Със сигурност профилактичните прегледи не са достатъчни, но от друга страна те са на ръба на възможностите на личните лекари. През миналата година 40% от населението не е минало профилактични прегледи. 20% са заявили, че въобще не искат да се подлагат на профилактични прегледи. Другите 20% явно не са намерили време. За мен държавата трябва да проведе една кампания за ползата от профилактичните прегледи, за да убедим тези хора, че това е нещо полезно. Няма как само личните лекари да се справят сами", добави той.
"Очаквам напрежение в болничната помощ заради бюджета за здравеопазване. В понеделник ще седнем на масата за преговори с НЗОК. Ще водим разговори за цените на клиничните пътеки. За мен средно цените трябва да се вдигнат с 25%. Трябва да се подходи балансирано, по групи и по различни специалности. Мина времето, когато имаше клинични пътеки, които бяха тотално неглижирани", категоричен бе д-р Маджаров.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    25 0 Отговор
    Няма лекари бе Маджаров. Парите отиват за заплати по милион на шеф на болница.
  • 2 Реалист1

    25 0 Отговор
    Здравната система всъщност е по-зле от правосъдната, но никой не говори за това. По празниците потърсих дежурен лекар, а се оказа че имало само един дежурен кабинет в Исул.
    Директори на частни болници с 5-10 пациенти получават заплати на които може да завиди и американския президент.

    Коментиран от #3

  • 3 За тесните специалисти

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист1":

    Без контрол по кл.пътеки и докато по тях работят и частните болници няма да има подобряване в системата докато продължава неглижирането на профилактичната дейност от семейните лекари и недооценяване труда на доболничната помощ от тесните специалисти няма да има подобряване на качеството на грижите за пациентите които трудно получават достъп до тях.
  • 4 Дачо

    21 1 Отговор
    Мизерен гербаджия! Вдигнете качеството на здравеопазването с поне 200% и тогава искай още пари! Само точите и крадете лекарите, всички други здравни работници мизерстват!
  • 5 Е това са

    13 0 Отговор
    Артистите кадето се правят на луди ,вижте ги хубаво какви бузи са отпрали .
  • 6 колко коледни взеха съдиите

    2 1 Отговор
    Масово районните съдии, които се занимават със случая 400 шева на Дебора Михайлова от Стара Загора, си правят отвод. Това сочат данните от Електронния публичен регистър на отводите.

    Към момента 15 магистрати са се отказали да се занимават със случая. Това са председателят на съда Блага Бозова, Росен Чиликов, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева, Неделина Минчева, Велина Пенева, Женя Иванова и Александър Георгиев.
  • 7 Иихаа

    7 0 Отговор
    Какви деебили са на ръководни длъжности, не е истина.
  • 8 Ценко

    5 3 Отговор
    Да се намалят с 25 % според мен , защото бялата престилка се обслужва от цялата държава , от държавна сигурност , от милицията , от НОИ ,НАП,НЗОК- тяхното златно прасенце каца , и много други.
    А медицински надзор - медицински отбор са фиктивна група колеги .
    Комунизма в България никога не си е отивал.
  • 9 Никакво увеличение,

    7 1 Отговор
    докато не се разбере, независимо по какъв начин, какво е разпределението на бъджета за здравеопазването. Вече на всички е ясно, че основно парите отиват за заплати, от които директори и ръководен персонал на държавни, общински и частни болници станаха милионери и искат още. Същевременно единствено в България, пациентите заплащат по-вече от 45% да лечение от собствения си джоб. Какви са тези специални екипи, заплащане на скъпи консумативи, дневни такси, частни кабинети на лекари в общински и държавни болници, където работещи там лекари взимат по 120 до 150 лв. хонорар за понякога 10 минута консултация и отказват да те прегледат, ако не си платил предварително, искат за щяло и не щяло веднага кръвта картина в избрана от тях лаборатория, където също се плаща. Това е само малък фрагмент от ежедневието на българския пациент, чийто бюджет се движи между заплата-лекар - аптека, скъпи лекарства-болница и отново болен.
  • 10 Може

    3 1 Отговор
    Да вдигнат! НО! Който пациент го хванат да доплаща за лечение или медик, който приема доплащане - яка санкция и публикация на имената на медика в медиите...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ценко

    2 0 Отговор
    Познавам лична лекарка която съкращава работното си време час и половина сутрин - закъснение и час и половина преди обяд по рано .
    Какви профилактични прегледи , джипито ми казва че има лимит за направления в НЗОК и повече от 1 направление неможе да отпусне за 1 месец- да не си правя устата.
    Европа по план на Елцин и Европа по план на Тръмп ,не се ЕВропа на Адолф .
    Бялата мафия е по опасна и от Ескобар.
    Злопаметни, отмъстителни ,реваншисти , това са бялата мафия , и ако смешна помощ закъснее то не е заради недостиг на гориво ,липса на персонал или умствен капацитет а просто изпозлват да превозват мебели или някой роднина или познат
  • 13 До коментар #9 никакво увеличение

    4 0 Отговор
    Който е сложи минус е от бялата мафия. Нека да излезе с лицето си и да каже, кое от написаното не е вярно и има ли здрави българи още в тази страна.
  • 14 Капка Ивановска

    0 0 Отговор
    Амчи за Иван Маджаров доктора да се вдигнат с 25-30 процента а пък за мен да се намалят.
    Със толкова процента.