17 Януари, 2022 13:33 1 280 18

Прогноза: До 20% поскъпват лекарствата

  • лекарства-
  • цени-
  • мерки

Има дефицит на антикоагуланти

Прогноза: До 20% поскъпват лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти - той отразява инфлацията". Това заяви в ефира на "Твоят ден" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му най-голям скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско предписание. "Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените", обясни Костов.

Той съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава. "Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма", подчерта фармацевтът.

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. "Платихме над 30 000 лева повече за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша", изясни фармацевтът.

Според него няма единна цена за тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. "В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има такива и под 10 лв.", посочи Николай Костов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВАЛАТА НА ФАТМАК-КАНАДСКОТО дЖЕ'НДЪР

    6 6 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВО!!
    ТЕ ТИЯ..."ПОЧТЕНИТЕ"... ГЕ-ЙЗЕРИ И ДС-ОЛИГАРСИ ШЕ ВЕ...."ОПРАВАТ"

    Коментиран от #6

  • 2 Активист на БКП

    12 3 Отговор
    Това ли първо ще направи Кирчо Лъжата!!!????
  • 3 Ненаедници

    15 0 Отговор
    Много поздрави от увеличението за пенсионерите, пак фармафията ще го вземе.
  • 4 Те зер

    8 0 Отговор
    много евтини ?!
  • 5 babaeski

    10 0 Отговор
    Мдааа, тогава не се чудете защо хората ходят в Турция от пластична хирургия до опаковка Аспирин...
    ами уж там гпляма инфлация а лекарствата са в пъти по-ефтини от родните...Е, да попитам, как те успяват а ние ритаме тавана от скъпотия...
  • 6 бай ШИЛИ

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "ЕВАЛАТА НА ФАТМАК-КАНАДСКОТО дЖЕ'НДЪР":

    простакоид, каква е тяхната вина в случая,. кой произвежда хапчета, не са те нали....
    Кой определя цената им, има ли някакъв регулаторен орган, или цената пак я определя ОНЯ производител или вносител...върху това помисли
  • 7 Фактология

    7 2 Отговор
    Както и да го пишете или погледните вината е в бивши и настоящи управляващи.Защо не направиха както е в Турция и Гърция..Фиксирани цени с данък ДДС от 4 до 8%.Фиксирана цена за болнични заведения-фиксирана цена до склада на едро и фиксирана крайна цена..Който има топки ще устиска, който няма вън от чадъра..На всяко кюше аптека и си играят с народа..В Гърция от години не са променяни цените, а в Турция всяка година в началото на февруари и към март-април приравняне поради девалвация на лирата и то в рамките на 0.5-0.9 ст. максимум до 1.20 лв.. на медикамент.
  • 8 Последния Софиянец

    9 2 Отговор
    Кирчо и правителството тотално ме разочароваха.
    До сега нямат нищо положително за последната година
  • 9 Сандо

    8 0 Отговор
    Крайно време беше,изостанаха тия търгаши от другите.Абе кой обещаваше преди 30 години светли бъднини?И кои им вярваха?Е,получихме си ги.
  • 10 Хи хи

    6 0 Отговор
    До 20% поскъпват лекарствата .Няма да се плашите, нали Цацаров си подаде оставката .Вече се диша свободно, макар и с празни джобове, не е ли ?
  • 11 УСА боклук

    5 1 Отговор
    Ха сега да видя Корнелия! Не да ми фърля къчове , че е спестила 1-2 лева на притежателите на джоб телефончета.
  • 12 благодарете на Мунчо Фатмака

    4 2 Отговор
    Нали ревахте за промяна по юмрука на Фатмака ?!? Ай сега да ви е честита :)

    Коментиран от #14

  • 13 ЕХООООоо

    6 0 Отговор
    Турските аптеки това и чакат ... не че сега в Одрин лекарствата не са 5 пъти по евтини от Бг .........
  • 14 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "благодарете на Мунчо Фатмака":

    Господаря ти държеше цените ниски, тока стотинки, парното няколко лева, бензина и той стотинки. Всичко беше стотинки при господаря ти бойко😂😂😂😂😂😂😂
  • 15 Фармацевтите

    4 0 Отговор
    вече ги вдигнаха веднъж! Сега пак!
  • 16 ХА ХА ХА

    1 2 Отговор
    А ДРУГАРЯ ФАТВАКОВ КЪДЕ СЕ НАМИРА , ДА ИЗЛЕЗЕ НАПЕРЕН ОТ ДОНДУКА .....СЪС ВДИГНАТО юмруче И БОДРА СТЪПКА ???? ДА СКАСТРИ И СЕ СКАРА НА ТИЯ КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ВДИГАТ ТЪЙ МНОГО ЦЕНИТЕ ??? НАЛИ МНОГО МИЛЕЕШЕ ЗА НАРОДА .....А СЕГА КАКВО ИЗЛИЗА ? МОЖЕ ДА ТЕ КРАДЕ И ОГРАБВА ......НО ДА Е НАШ ЧОВЕК !
  • 17 КИРО ЛЪЖЕЦА

    2 2 Отговор
    ООООО ПОЧАКАЙТЕ ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ПЛАЧИТЕ ЗА СЕГАШНИТЕ ЦЕНИ !!!! ПОТЪРПЕТЕ ДВА МЕСЕЦА И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ , ЧЕ НИЩО НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА СИ КУПИТЕ СЪС ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАТЕ ....ГАРАНТИРАМ ! САМО АЗ МОГА ДА ВА УПРАВЯ ПО ТОЯ НАЧИН .....НИКОЙ ДРУГ !
  • 18 абе

    1 0 Отговор
    лекарствата много отдавна поскъпнаха с 20% и то живото спасяващи и сега растат всеки ден който как се сети такава цена се лепи и тая нама край .Голема тайна ни разкрихте кажетея на регулатора бе ,че пак ще поскъпват да си го премести!