Отидете към основна версия

2 143 8

Рекорден спад при търговците на дребно във Великобритания

  • великобритания-
  • търговия на дребно-
  • коронавирус

Британските продажби на дребно се понижиха рекордно през март, а скокът в закупуването на храна заради коронавируса беше неутрализиран от спада в продажбите на дрехи и повечето други стоки. Това предаде Reuters.

През март обемите на продажбите се свиха с 5,1% в сравнение с предходния месец, което е най-резкия спад от както статистическата служба в Обединеното кралство е започнала да записва тези данни през 1996-а.

Стойностите обхващат периода от 1 март до 4 април. Този интервал включва само две седмици от частичната блокада във Великобритания.

Икономиката на Острова може да се насочи към най-дълбоката си рецесия от 300 години насам, според прогнозите на бюджета на страната, дори след като финансовото министерство и Банката на Англия предприеха редица спешни спасителни мерки.

"С широко разпространените блокади, които започнаха едва в средата на март, изглежда, че продажбите на дребно ще се сринат много повече през април", каза Томас Пю, икономист от Capital Economics. Той добави, че е възможен спад от 20 до 30%.

Ръст отчитат единствено търговците на хранителни стоки, които регистрират увеличение с 10,4% през март спрямо февруари, тъй като хората масово се запасяваха заради коронавируса. Продажбите на алкохол в специализираните магазини са нараснали с рекордните 31,4%. Търговците на дрехи пък отчитат спад от 34,8%.

В сравнение с март миналата година общите продажби на дребно са намалели с 5,8%.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини