Отидете към основна версия

1 455 8

Доверието в шведските власти намалява на фона на нарастващата смъртност от Covid-19

  • швеция-
  • доверие-
  • коронавирус-
  • карантина

Здравната агенция в Швеция отбелязва спад в доверието от 73% до 65%

Доверието на шведите в способността на правителството и Здравната агенция в страната да се справят с коронавирусната пандемия намалява на фона на нарастващите притеснения относно високата смъртност, показват проучвания, публикувани в четвъртък. Това предаде Reuters.

Решението на Швеция да не въвежда карантина, за разлика от много други европейски страни, бе широко подкрепено от населението. През последните седмици обаче критиките нарастват заради високата смъртност от Covid-19 в страната в сравнение с другите скандинавските държави, особено сред възрастните.

Делът на хората с високо или сравнително високо доверие в способността на правителството да се справи с вируса е спаднал до 45% през юни, в сравнение с 63% през април, показва проучване на шведската телевизия SVT.

Здравната агенция в Швеция, която води кампанията за социално дистанциране и хигиенни мерки, също отбелязва спад в доверието от 73% до 65%.  

„Като се има предвид фактът, че смъртността в страната изпъква и в глобален план, е поразително, че нивата на доверие в правителството остават толкова високи", коментира шведски анализатор. 

Докато голяма част от Европа въведе извънредно положение в началото на епидемията, Швеция заложи главно на по-меки, доброволни мерки за забавяне на разпространението на вируса, омекотявайки удара върху икономиката. В страната обаче от болестта са починали повече от 4500 души, което е много повече от броя на смъртните случаи в Норвегия, Дания и Финландия взети заедно.

В сряда главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна, че е сбъркал с предложението си да не се въвеждат рестрикции за коронавируса. 

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини