Отидете към основна версия

1 555 0

Само по два полета на седмица между Китай и САЩ

  • сащ-
  • китай-
  • полети-
  • граждани-
  • ограничение-
  • коронавирус-
  • пандемия

Нареждането е министерството на транспорта на Щатите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Вашингтон разрешава в рамките на една седмица да се провеждат едва 2 полета между САЩ и Китай. „Министерството на транспорта на САЩ внася промяна в постановление, което позволява на китайските авиопревозвачи да реализират по два граждански полета на седмица в седмица до САЩ и обратно”, пише в документ на американското министерство на транспорта. От ведомството уточняват, че бройката съответства на бройката полети, които китайските власти разрешават да бъдат реализирани. Разпоредбата влиза в сила незабавно.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви по време на брифинг, че двете ведомства (бел. ред. на Китай и САЩ) са постигнали определен прогрес по регулиране на пътническите полети между двете държави.

Министерството на транспорта на САЩ, от своя страна, обяви че на китайските авиокомпании ще им бъде забранено да реализират пътнически полети между САЩ и Китай от 16 юни или по-рано, ако въпросното решение бъде прието от президента Доналд Тръмп.

Въпросната мярка засяга 7 авиокомпании, включително: Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines и Hainan Airlines. От министерството уточниха, че Вашингтон ще е готов да преразгледа решението си в случай, че китайските власти „променят своите действия”, с цел подобряване ситуацията за американските авиопревозвачи.

Въздухоплавателното управление за гражданска авиация на Китай на 4 юни съобщи за разширяване на авиопревозите с други държави. От 8 юни чуждестранните авиокомпании ще получат възможност да изберат едно от летищата на Китай, до което в бъдеще ще могат да реализират редовни полети. Всяка авиокомпания ще има право да подаде молба за реализирането само на един полет в седмицата до китайски град, попадащ в определен списък, утвърден от китайските власти.

Ограничаването на международните полети от и до Китай датира от 12 март. То включва реализирането само на един полет до Китай от една авиокомпания. При това авиопревозвачът има право да реализира само един полет до Китай и със затоварване не повече от 75%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини