Отидете към основна версия

3 688 10

Колко бира пие българинът по време на пандемия

  • бира-
  • данни-
  • съюз на пивоварите в българия

Стагнация в пивоварния бранш

Снимка: Съюз на пивоварите в България

Над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в България, като в страната оперират три големи компании и 28 малки и средни предприятия. През 2019 г. са произведени 5.4 млн. хектолитра. За същия период портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира, сочат данните на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Постъпленията от акциз за бира за 2019 г. са 78.8 млн. лв. - с 2.7% под предходната 2018 г., което кореспондира и на лекия спад в обема на реализираното пиво, сочат данните на Агенция ,,Митници”. Сериозни остават капиталовите инвестициите в бранша на обща стойност 42 млн. лв. за реновиране на производствената база и въвеждането на зелени безотпадни технологии за опазване на околната среда. За периода 2015-2019 г. общо инвестициите на членовете на СПБ в дълготрайни материални активи надхвърлят 212 млн. лв.

Над 10 млн. литра е консумираната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през 2019 г., като тенденцията е всяка година този обем да расте. В страните от ЕС като осреднената стойност сегментът на безалкохолните бири е 3%. От всички алкохолни индустрии пивопроизводството е единственото, което  позволява продуктът да бъде с 0% алкохол. Това дава широки възможности да бъдат удовлетворени изискванията на все повече потребители, посочват от СПБ.

За съжаление, поради кризата с коронавируса, тази година положителните тенденции в пивоварната индустрия са твърде различни. Очаквано, наливното пиво, т.е кеговете, са със силен спад и за шестмесечието на тази година са едва 2% от бирения пазар. Поради намалената покупателна способност на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, силно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също намалява, а на пластмасовите - се увеличава. Запазва се обаче тенденцията за увеличаване на продажбите в кенове.

Пандемичната 2020 г. постави бизнеса и хората пред редица предизвикателства, затова няма да е изненада, че за първото шестмесечие на 2020 г. продажбите на бира през заведенията  драстично намаляха с около 60 %, докато обемите, реализирани през  магазинната мрежа са почти на нивата от миналата година. Въпреки кризисната обстановка и сериозния спад в оборотите, в предприятията, членове на Съюза на пивоварите, няма освободени работници и служители,  което и синдикати, и работодатели с гордост всеки път подчертаваме. Точно преди 3 седмици  със Заповед на министъра на труда и социалната политика Браншовият колективен трудов договор за пивоварния сектор беше разпрострян върху всички производители на бира и малц в страната за шести път.  По този начин в бранша не се допуска социален дъмпинг и за абсолютно всички работещи се гарантират коректни трудови практики, безопасни условия на труд и достойно заплащане.”,  коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Всеки втори българин  (55% от респондентите) твърди, че пие бира поне веднъж седмично.  За 36% от сънародниците ни, пивото е подходящо за тях питие, като при активните консуматори това мнение изразяват  60%. Всеки пети българин счита, че бирата е съвременен и модерен продукт, а при хората, пиещи кехлибарената течност поне 1 път седмично, това е виждането на всеки 3-ти.

Най-големите биролюбители са на възраст 30-39 г. и 40-49 г., а най-често бира  се консумира в Русе – 14 пъти месечно, в Плевен -12 пъти, във Варна – 11 пъти. В сравнение с изследванията от предходните години, тенденциите и нагласите на потребителите към категорията не само не са се променили, но в някои аспекти са дори  по-положителни, въпреки кризата с Ковид-19  и общата стагнация  на бирения пазар.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини