Last news in Fakti

9 Юли, 2020 07:29 2 285 9

Пием по-малко бира и вино заради коронакризата

  • бира-
  • вино-
  • коронавирус-
  • консумация-
  • загуби

Винопроизводители и пивовари променят продуктовите си листи - пускат по-евтини вина, ограничават производството на наливна бира

Пием по-малко бира и вино заради коронакризата - 1
Снимка: БГНЕС

През последните 3 месеца е намаляла консумацията на вино. Основната причина е затварянето на ресторанти и хотели, съобщи Българската национална телевизия.

Големите винопроизводители отчитат спад около 30% от продажбите си на българския пазар. Много по-големи са щетите за малките компании - спад над 80%.

За да се подпомогнат производителите да съхраняват вината, които не могат да реализират на пазара, Националната лозаро-винарска камара и министерството на земеделието успяха да договорят мярка за кризисно съхранение на виното с бюджет 5 млн. лева.

Кризата, предизвикана от коронавируса, променя и търсенето. Голяма част от потребителите в Европа в последните месеци избират вина от по-нисък ценови клас, което е шанс за българските производители. Това се отнася за фирмите, които вече са успели да пробият на европейския пазар. За целта обаче трябва да се преборят и с конкуренцията на Испания, която е от големите доставчици на наливни вина за цяла Европа, и която бързо усети новата тенденция и намали цените на всичките си вина с 30%.

COVID-19 намали консумацията и на друга предпочитана напитка - бирата.

Пивоварите отчитат, че продажбата на бира в заведенията е намаляла с около 50 на сто. Добрата новина е, че в магазинната мрежа консумацията към края на май е почти същата, както през миналата година. Несигурната обстановка с вируса обаче затруднява прогнозите - какви ще са продажбите през лятото - най- важния сезон за пивоварите. Обикновено в 4-те летни месеца те реализират 45% от продажбите си.

Някои от пивоварите вече са се възползвали от мярката 60:40, за да компенсират част от загубите.

Компаниите вече променят производствените си листи. Заради намалената консумация, ще бъде ограничено производството на наливна бира, както и на някои видове пиво във високия ценови сегмент.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    11 0 Отговор
    Алоууу маркетинга, това е България! Не е ли от 44 градуса нагоре, не става! Стига с тези оцветени лимонади, да живее пърцуцата!
  • 2 нервен ( разбивача на тролове )

    9 1 Отговор
    ...ем пуцаме ракия баце ..домашарка ...
  • 3 този онзи

    7 0 Отговор
    Понеделник сутрин - Грозданка Вторник сутрин - Грозданка Сряда сутрин - Грозданка Четвъртък,петък,събота,неделя. Понеделник вечер - Грозданка Вторник вечер - Грозданка Сряда вечер - Грозданка Четвъртък,петък,събота,неделя.
  • 4 Хаджиментов

    11 0 Отговор
    Бирата е полезна за здравето.
    Трябва да пием бира, за да сме здрави, за да можем да пием ракия!
  • 5 qwerty

    7 0 Отговор
    верно е! от тази седмица спрях да лоча по 3-4 литра бира и минах на кило и канче вино, петък вечер ще мятаме концентрат
  • 6 този онзи

    6 0 Отговор
    Със една е зле,нужни са ти две, ала със три лесно стават четири. Пет е добре,ала шест е по-добре. Седмата върви Грозданка къркам до зори.
  • 7 Комунистите са виновни

    8 0 Отговор
    Наздраве на смелите

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ивайло

    1 0 Отговор
    Глупости - за пияниците нема корона, нема забрадка!!! Кой си му се кърка, ще отиде до магазина и ще си купи!!!