Джинджифилът има пикантен вкус и е чудесна добавка към супи, ястия, фрешове, маринати. Тази суперподправка, която освен че прави ястията по-вкусни, има и неизброимо количество ползи за здравето, осигурявайки калий, калций, витамин С, витамин В4 (холин) и още много нужни на организма витамини и минерали.
В сезона на настинките и грипа, този корен става неизменна част от продуктите в хладилника ни.
В комбинация с прясно мляко се превръща в напитка, която може да помогне по-бързо да се възстановим. Млякото е хранително, осигурявани витамин D, калций, необходими на тялото ни.
Подобрява храносмилането
Джинджифилът е полезен за храносмилателната ни система. Той намалява риска от запек, облекчава болките в корема, стомаха.
Намалява риска от остеопороза
Джинджифиловото мляко помага за подобряване на костната сила, тъй като млякото съдържа много калций, калий и магнезий, които са важни за здравето на костите. Джинджифилът се препоръчва също при артрит, остеопороза, тъй като намалява болката и възпалението.
Облекчава възпалено гърло, кашлица
Джинджифиловото мляко е подходяща напитка, когато страдате от болно гърло, кашлица, мускулни болки, отпадналост, тъй като има противовъзпалителни свойства.
Как да си приготвите джинджифилово мляко?
Ще ви бъдат необходими:
около 1 ч. л. стрит или настърган корен от джинджифил
около 250-300 мл мляко.
Смесете джинджифила с млякото и варете около 5-7 минути на тих огън. След това прецедете напитката и добавете мед по желание.