Отидете към основна версия

6 445 22

Следобедният сън може да донесе смърт

  • сън-
  • дрямка-
  • следобеден сън-
  • полезно-
  • сърдечни заболявания-
  • сърце

Има връзка между съня и здравето на сърцето

Снимка: Shutterstock

Продължителността и качеството на съня са от решаващо значение за предпазване от сърдечна недостатъчност. Това съобщава в. „Express”, позовавайки се на проучване на учени от университета в Ню Орлиънс, САЩ, пише БГНЕС.

Хората с най-здравословен режим на сън имат значително по-нисък риск от сърдечни заболявания, установиха експертите. Те потвърждават добре познатия факт, че такъв режим изисква да спим между седем и осем часа всяка нощ.

В хода на изследването експертите са изследвали био-данните на 408 802 души на възраст от 37 до 73 години. Сърдечна недостатъчност е диагностицирана в 5221 случая. Оказва се, че тези хора са имали проблеми със съня: повечето са страдали от хронично безсъние, други често са се събуждали през нощта заради други здравословни проблеми, а трети са имали твърде кратка продължителност на съня.

По-рано учени от медицинския университет в Гуанджоу в Китай стигнаха до заключението, че „следобедната дрямка” за повече от час през деня може да е буквално убийствена.

Анализът показал, че хората, които редовно са спали повече от час през деня, са показали 34% увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания и 30% увеличение на риска от смърт от всякакви други причини.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.

Свързани новини