Отидете към основна версия

9 114 11

Експерт от СЗО: Не разчитайте прекалено на американска информация!

  • световна здравна организация-
  • коронавирус-
  • ухан-
  • сащ

В повечето случаи тя е грешна, коментира Франс прес

Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ е изразил „съмнения“ относно прозрачността при съставянето на доклада на експертната група на СЗО, която посети град Ухан, за да проучи произхода на COVID-19, съобщава агенция Франс прес.

В коментар за агенцията обаче членът на екипа Питър Дашак е посочил: „Не разчитайте прекалено много на информация от американската страна. При управлението на Тръмп тя нямаше голяма връзка с реалността. Честно казано, тя е грешна в много отношения“, съобщи Радио Китай.

На 9 февруари експертната група на СЗО в Ухан даде пресконференция, на която представи резултатите от своето проучване. На нея ръководителят на екипа Петер Бен Ембарет посочи, че почти невъзможно COVID-19 да е изкуствено създаден и изпуснат от лаборатория, така че тази версия е непродуктивна.

По-късно обаче агенция Ройтерс съобщи, че администрацията на новия американски президент Джо Байдън има намерение да проведе „независима оценка“ на доклада на експертите на СЗО и цитираните в него данни.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки каза на 9-ти, че САЩ не са участвали в „планирането и осъществяването“ на проучването на СЗО, но се надява изнесените от експертите данни да бъдат внимателно анализирани и оценени.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини