Турските власти обмислят нови правила, с които да позволят отварянето на ресторантите и кафенетата, без това да представлява риск за здравето на хората. Предложението е капацитетът на заведенията да е запълнен до 30%, а клиентите да имат право на престой от максимум 45 минути.
Турските власти са решени да отворят заведенията, но това ще стане предпазливо. Все още е нужна бдителност, защото се забелязва разпространение на новите (по-заразни) щамове на коронавируса из страната, пише „Хюриет дейли нюз”. Според плановете на турските власти външните площи на открито на заведенията могат да работят с капацитет от 50%.
Работното време на някои предприятия, ресторанти, кафенета и търговски центрове беше намалено като част от мерките, които турските власти наложиха през ноември 2020 година, за да ограничат нарастващите случаи на COVID-19. Към момента ресторантите предлагат храна само за вкъщи. От началото на коронавирусната пандемия в Турция са регистрирани 2,6 милиона случая на заразяване.