Отидете към основна версия

4 561 9

Това ще възстанови световната икономика

  • икономика-
  • възстановяване-
  • спестявания-
  • пандемия-
  • коронавирус

Хората спестиха 2.9 трлн. USD по време на пандемията

Снимка: Shutterstock

Потребителите в най-големите икономики в света успяха да спестят по време на пандемията от коронавирус 2.9 трлн. USD. Това е огромна сума, която според експерти, може да се превърне в основен двигател за възстановяването на световната икономика.

Близо 1.5 трлн. USD от въпросната сума са спестили гражданите на САЩ. Това е два пъти колкото средният БВП на глава от населението в САЩ, а също е еквивалент на годишното производство на Южна Корея.

Според специалисти, участвали в анкета на аг. Bloomberg, въпросната сума ще бъде изхарчена за пазаруване, ресторанти, развлечения, туризъм, спорт.

Други експерти прогнозират, че хората ще пренасочат спестените през последната година пари за покриване на дълговете си. Не е изключено и много от хората да не харчат спестяванията си, а да продължат да трупат такива, докато не премине здравната криза и пазара на труда не се възстанови.

Така например, ако американците изхарчат всичко спестено през последните 12 месеца, то това ще доведе до 9% ръст на американската икономика. Сегашните прогнози са за ръст от 4.6%. При обратния сценарии – ако американците оставят парите „под дюшека“, то БВП на САЩ ще нарасне едва с 2.2%.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини