Отидете към основна версия

4 171 44

Учени: Появата на COVID-19 е свързана с търговията с животни в Китай!

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • прилеп-
  • пандемия

Съществен извод в доклада е, че по същия път, по който е възникнал ТОРС, е преминал и новият коронавирус

Снимка: shutterstock

Специалисти от Световната здравна организация /СЗО/ са на мнение, че произходът на новия коронавирус може да е свързан с търговията с животни в Китай, съобщава агенция "Блумбърг".

Медията припомня, че тази седмица се очаква да бъде публикуван докладът, в чието изготвяне участваха експерти от СЗО, които по-рано посетиха китайския град Ухан.

По сведения на агенцията представените в документа изводи далеч няма да бъдат окончателни. В доклада се предполага, че ще бъде изтъкната версията, че коронавирусът може да бъде сходен по произход с вируса, предизвикващ тежкия остър респираторен синдром /ТОРС/.

Негови първоначални преносители са били прилепите, а хората са били заразени от него от хималайските цивети, се казва в материала, цитиран от БТА.

В публикацията се цитират думите на британския зоолог Питър Дашак, който е бил сред специалистите под ръководството на СЗО, посетили Китай. Той съобщи, че на пазара в Ухан се продавали животни, които са могли да бъдат заразени от прилепи и са предали коронавируса на хората.

Съществен извод в доклада е, че по същия път, по който е възникнал ТОРС, е преминал и новият коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини