Тромбозата е опасно заболяване, което засяга голям брой хора в напреднала възраст. То води до болка, подуване на крайниците, тахикардия, липса на въздух.
Една от основните причини за тромбозата е сгъстяването на кръвта. Кръвният вискозитет се увеличава и по този начин се затруднява транспортирането на кислород и хранителни вещества до всички системи на тялото.
Причините за увеличаване на вискозитета на кръвта могат да бъдат много: консумацията на алкохол, липсата на вода в тялото, слабата подвижност, тютюнопушенето, недостиг на витамини.
Също така един от най-важните фактори за повишаване на вискозитета на кръвта е храненето. Някои храни буквално „сгъстяват“ кръвта ни и увеличават риска от тромбоза. Най-вредният продукт с висок вискозитет на кръвта е захарта. Тя се натрупва под формата на гликогени в черния дроб, които провокират появата на кръвни съсиреци в кръвоносната система.
През последните 30 години консумацията на захар от се е увеличила средно 10-15 пъти. А физическата активност е спаднала с 40%. Във всяка къща и на всяка маса има картофи, но малко хора знаят, че този продукт е толкова опасен, колкото захарта. Съдържа много нишесте, което при излишък също се трансформира в липиди. Картофът съдържа също така много танини, които сами по себе си сгъстяват кръвта. Животинските мазнини, млечните продукти и месото провокират рязко повишаване на липидите в кръвта.