Отидете към основна версия

5 113 12

Средностатистическият европеец не може да си позволи тази стока

  • жилища-
  • европа-
  • търговия-
  • цени-
  • инвестиции

Собствен дом е по-скоро мечта, отколкото реалност

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Европа през миналата година отчетоха ръст от 5.5%. Имотите поскъпваха с бързи темпове преди пандемията с коронавируса, но кризата в здравеопазването доведе до неочаквани резултати. Огромният пакет държавни стимули спомогнаха лихвените проценти да не се променят и по този начин да останат на исторически най-ниските си нива, като в същото време депозитите на частните клиенти, които са потенциални купувачи на жилища рязко се повишиха поради необходимостта да се седи вкъщи, пише германското издание Deutsche Welle.

В допълнение на това пандемията доведе както до голяма културна промяна към дистанционната работа, така и ново разбиране за ценността на собствения дом. Това доведе до рязко повишаване на търсене, което задмина в пъти вялото предлагане.

На европейския инвестиционен пазар на недвижими имоти се наблюдава бум. Расте обемът на инвестиционни вложения, особено под формата на международен поток на капитали от страна на големи корпорации, хедж фондове и други участници на финансовия пазар. по данни на Real Capital Analytics, търговските инвестиции на пазара на жилища на Стария континент достигна нов рекорд през 2020-та, като представляваше почти 30% от общата активност по придобиването на имоти. Това е огромен ръст спрямо 2015 г., когато този процент е бил 10%.

"Особеностите на пандемията спомогнаха за развитие на тенденция, която се развиваше и до избухването на коронавируса. Ръстът на инвестиции се реализира в момент, когато станахме свидетели на структурна промяна на пазара - като се започне от този на офиси и се завърши с търговия на дребно на жилища. Данните сочат, че жилищният сегмент и по-конкретно жилищните сгради са преодолели негативните последици вследствие на пандемията. В същото време заетостта и събираемостта на наемите е по-висока спрямо други сегменти", казва Оливър Найти, експерт по жилищни имоти към консултантската компания Knight Frank.

Процесът на привличане на пари чрез европейски имоти не е нещо ново, но тенденцията явно набира скорост. По данни на консултантската компания Bulwiengesa, в Германия чуждестранните инвестиции в търговски имоти отчитат четирикратно нарастване за периода 2010-2017 гг.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Наемите отново тръгнаха нагоре

    Големите пазари стимулират наемния сегмент на жилища в Италия. През май увеличението е 2.3%, до 11.3 EUR/кв.м, на месечна база, сочат данните на специ ...
    04.06.2021
    3 342
    5
  • Тенденцията в София се обърна

    Голямата новина за София през последните седмици е, че официално вече не расте. Това е статистически важен факт, но той е и житейски такъв. За пръв пъ ...
    02.06.2021
    17 035
    61