4 Юни, 2021 17:51 3 331 5

Наемите отново тръгнаха нагоре

  • италия-
  • жилища-
  • наем

Тенденцията е валидна за големите италиански градове

Наемите отново тръгнаха нагоре - 1
Снимка: Shutterstock

Големите пазари стимулират наемния сегмент на жилища в Италия. През май увеличението е 2.3%, до 11.3 EUR/кв.м, на месечна база, сочат данните на специализирания сайт Idealista. На годишна база увеличението е 10.1%

През 2020 г. предложенията на пазара на жилищни наеми се увеличи, но към днешна дата запасите постепенно се изчерпват, благодарение на намаляване на ограниченията в резултат на пандемията от коронавируса и все по-големия процент на ваксинирани жители. Очаква се през летните месеци търсенето да се увеличи, което се способства стабилизиране на наемните нива, коментират анализатори.

С изключение на Молиз, където беше отчетен спад в наемите от 3.5% и Трентино Алто Адидже, където стойностите не отчитат промени, във всички италиански региони се наблюдава ръст в наемите през месец май. Най-голям той е във Фруили Венеция Джулия - 10.2% и Вале д`Аоста - 9.5%. Данните са на годишна база. Следват Апулия - 2.9% и Базиликата - 2.8%.

Най-скъпият регион за наемане на жилище е Ломбардия. Там цените са 14.9 EUR/кв.м. Следва Тоскана и Лацио, съответно с 12.9 EUR/кв.м и 12.8 EUR/кв.м.

Близо 60% от жилищата, които се отдават под наем, се намират в десетте най-големи града на страната. На месечна база през май силен ръст е отчетен в Рим - 1.1%. Следва Милано - 0.9% и Флоренция и Венеция с поскъпване от 0.8%. В Палермо се наблюдава спад от 0.7%, а в Болоня - 0.9%.

Най-скъпо остава да се наеме жилище в Милано - 17.8 EUR/кв.м. Във Флоренция сумата е 14.7 EUR/кв.м, а във Венеция - 14 EUR/кв.м. Най-изгодно е да се наеме жилище в Калтанисета - 4.2 EUR/кв.м. Също така срещу 500 EUR на месец може да се наеме жилище от 100 кв.м. в Кети, Козенца и Вибо Валенсия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    9 0 Отговор
    А защо снимката е на Миконос Гърция ?
  • 2 Гад

    6 0 Отговор
    Кликбейт мисирки значи.
  • 3 Грекко

    2 0 Отговор
    В прованса също се вдигнаха наемите. Инфлация браточки.
  • 4 Гост

    2 1 Отговор
    И у нас е така
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.