Черешите са едни от най-вкусните плодове, които всеки обича да похапва през лятото. Тези червени, сочни и сладки плодчета не само ни засищат нуждата от сладко, но и действат благоприятно на човешкия организъм.
В миналото дори черешите са били приемани като лекарство, тъй като хората са вярвали, че с тях могат да излекуват куп неразположения и да се предпазят от множество заболявания.
Считало се е, че консумацията на череши може да въздейства на организма по-силно, отколкото аспиринът. В състава на плодовете се съдържат растителни полифеноли – флавоноиди, оказващи противовъзпалително действие.
Не е препоръчително обаче да се консумират повече от 25 череши дневно, това е приблизително една купичка. Тази порция е напълно достатъчна, за да наситим организма си с полезни вещества, минерали и микроелементи.
Ето кой обаче, трябва да ограничи или да си забрани консумацията на череши:
Ако страдате от болки в стомаха
Ако често се оплаквате от болки в стомаха и ви е чувствителен, най-добре да не консумирате череши или то поне не на гладно. Това може още повече да подсили неразположението и дискомфорта.
Малки деца и бебета
Тъй като в този плод се съдържат много въглехидрати и алергени, не е добра идея да се включват в менюто на бебета и деца. След 10 – я месец можете да предлагате по няколко плодчета на детето си, но не повече от 2- 3 череши на ден.
Не яжте череши след хранене
Ако сте решили да похапнете купа с череши след обяд или вечеря, изчакайте да минат около 30 минути, преди да преминете към здравословното изкушение. Така ще избегнете проблеми със стомаха и натоварването му.