Отидете към основна версия

5 226 27

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла

  • коронавирус-
  • легла-
  • болници-
  • отделения-
  • бургас-
  • габрово

Делта вариантът на вируса се регистрира все по-често в страната

Снимка: БГНЕС - архив

Делта вариантът на вируса се регистрира все по-често в страната, предаде NOVA.

Бургаска област отново е в жълтата зона, започва разкриването на COVID легла.

Заради повишаването на новите случаи здравното министерство взе мерки. До седмица всички РЗИ-та ще свикат областните кризисните щабове, за да набележат мерките при различни нива на заболеваемост. В Габрово вече са готови за такава среща и прилагане на плана.

„Бяхме обвинявани през миналата година при въвеждането периодично на противоепидемични мерки в липсата на предвидимост. Сега в него има ясно и логично разграфени 4 нива на заболяемост”, каза Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово.

В началото на пандемията, в града беше регистриран първият доказан случай на COVID-19 у нас. Месеци наред областта държа едни от най-високите нива на заболеваемост. Сега ще разчитат на натрупания опит.

В готовност преминават и лечебните заведения в страната. С достатъчно екипи и оборудване е една от русенските болници. Притесненията им обаче са за финансирането на пътеките.

„Самата клинична пътека за лечение на коронавирус е недофинансирана. Все още няма разписана клинична пътека за лечение на „пост-COVID-синдром” и ние се принуждаваме да приемаме пациенти по различни диагнози”, каза Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика-Русе”.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.

Свързани новини